Igualada Capital de la Cultura Catalana tindrà un cicle de xerrades sobre literatura i pensament, ecologia i arquitectura: Diàlegs Capitals. Aquests diàlegs conviden a reflexionar entorn dels reptes del segle XXI, explorar diferents àmbits del pensament i la cultura contemporània.

Aquests diàlegs s’organitzaran un cop al mes, i a les sessions s’hi abordaran temes d’actualitat a través d’una conversa entre experts locals i pensadors d’àmbit nacional. L’entrada és gratuïta, però cal fer-ne reserva prèvia a www.tiquetsigualada.cat. Durant el primer quadrimestre de l’any s’han plantejat tres diàlegs, cadascun enfocat en els temes següents: literatura i pensament, ecologia i crisi climàtica, i arquitectura.

El primer dels Diàlegs Capitals tindrà lloc el dia 22 de febrer, a les 19.30 h, al Teatre Municipal l’Ateneu, i anirà a càrrec del filòsof igualadí Arià Paco i l’escriptor Borja Bagunyà: La literatura, una eina per pensar. En un món cada vegada més compartimentat, la literatura sembla cosa d’uns quants entesos. Però és aquest el lloc de la literatura? O és una interlocutora central del pensament? Quin és el lligam actual entre el pensament i la literatura? I quin és el lligam que haurien de tenir? A través d’autors com Plató, Tabarovsky, Bagunyà i Paco miraran d’oferir una visió del paper de la literatura en el pensament.

Prèviament a la trobada, els assistents poden enviar les seves preguntes i reflexions vinculades amb la temàtica per correu electrònic a coordinacio@igualadaccc2022.cat, i aquestes seran plantejades durant el diàleg. Borja Bagunyà és escriptor, professor del grau d’Estudis Literaris de la Universitat de Barcelona i doctor en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada.

Ha publicat Apunts per al retrat d’una ciutat (2004), Defensa pròpia (Proa, 2007; Premi Mercè Rodoreda 2006) i Plantes d’interior (Empúries, 2010). És membre del Grup de Recerca Literatura Comparada en l’Espai Intel·lectual Europeu. El 2016 funda Escola Bloom amb Lana Bastasic.

Arià Paco Abenoza és igualadí, graduat i màster en filosofia. Actualment, fa un doctorat en filosofia a la Universitat d’Arizona. Ha col·laborat en diversos mitjans culturals, i és professor d’oratòria. El 2020 va publicar Mentir a les mosques i el 2021 va obtenir la beca Montserrat Roig literària per la seva segona novel·la.