El consell d’administració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha aprovat aquest dijous la connexió de diversos municipis de les comarques de l’Anoia i l’Alt Penedès a la xarxa regional d’abastament del Ter Llobregat. Copons, Jorba, Sant Martí Sesgueioles i Sant Martí Sarroca i Castellví de la Marca es connectaran a aquesta xarxa supramunicipal, incrementant en el futur la garantia en l’abastament d’aigua. La xarxa Ter Llobregat agafa aigua de la part del Ter i del Llobregat, com ara la del pantà de la Llosa del Cavall.

Les actuacions estan previstes en el Pla d’Inversions d’ATL per al període 2019-2023 i preveuen una inversió total propera als 4,7 milions d’euros, dels quals 1,2 MEUR corresponen a la connexió amb Jorba; 1,6 MEUR a Sant Martí Sarroca/Castellví de la Marca; 1,4 MEUR a Sant Martí Sesgueioles i més de 329.000 euros a Copons.

Ajuts per a l’elaboració de plans directors

L’ACA ajudarà els ajuntaments en la redacció dels plans directors per a l'abastament d'aigua. Aquesta planificació ha de ser imprescindible per executar les portada d'aigua.

Aquesta iniciativa pretén que els ens locals disposin d’un pla del servei d’aigua on s’indiquin les principals deficiències del sistema i es proposin les actuacions necessàries amb la valoració econòmica i el calendari d’aplicació de manera que s’assoleixi una millora general en les prestacions de les xarxes locals d’abastament i, en conseqüència, afavorir una millor gestió dels recursos i un increment en el seu estalvi.

Indica l'ACA que poden ser objecte de subvenció la redacció i l’actualització de plans directors del servei d'abastament d’aigua en municipis de menys de 5.000 habitants censats.

La dotació màxima prevista d’aquesta línia d’ajuts, un cop es convoqui, oscil·larà al voltant dels 1,5 milions d'euros.