L’Ajuntament de Carme i la Intersindical Anoia impulsen un memorial en homenatge a les setze teixidores detingudes i empresonades el 1882. Coincidint amb la commemoració del 8-M, el sindicat i l’Ajuntament han reivindicar «el lideratge femení» de les teixidores i «el seu llegat històric en la lluita i la reivindicació per la millora dels drets laborals de les dones contra l’explotació que suposava el conveni laboral del sector tèxtil de 1854».

Ajuntament i sindicat s’han instat a enllestir al llarg del 2022 un nou espai al municipi «on es pugui conèixer la història, reivindicar el paper sindical i homenatjar-les històricament com es mereixen», segons han explicat fonts de la Intersindical.

Les setze teixidores de Carme van ser detingudes per «violència, desordre públic i desobediència a l’autoritat» en el marc d’unes accions que van ferir de mort Caterina Vicenta Casanova Sanahuja, més coneguda històricament com La Trabala.

Les sindicalistes protestaven després de 19 setmanes de lluita i van ser empresonades durant dos mesos. Els fets van ser protagonitzats majoritàriament per dones i és considerada una de les primeres vagues femenines de la història. El memorial hauria d’estar a punt per al 2023.