Calonge de Segarra ha completat el procés de restauració i museïtzació de la Mina Vicenta. Ara fa tres anys que es va localitzar aquesta "important i antiga mina de carbó" al terme municipal de Calonge de Segarra que els anys havien fet, gairebé, desaparèixer i després de realitzar una primera intervenció encaminada a fer l’estudi arqueològic i històric d’aquest inèdit element patrimonial, situat a la conca minera de Calaf, es va plantejar la seva recuperació i museïtzació.

Aquesta mina, que a partir de 1926 rep el nom de Mina Vicenta i era explotada per la Unión Minera, està documentada ja a la segona meitat del segle XIX i se'n conserven diverses fotografies d’inicis del segle XX (1903, 1910 i 1913). Expliquen els responsables de la recuperació de la mina que "el 1903, el doctor Ignasi de Llorens, metge de Calaf, dedica el capítol "Minas de Carbón” de la seva obra Topografia Mèdica de Calaf (1904). Hi explica la duresa i les condicions de treball en aquest tipus d’explotacions mineres. "Aquest article ens permet, avui en dia, copsar com era i com es feia l’extracció del lignit des del fons de les galeries subterrànies", expliquen els responsables del projecte de recuperació. L’Ajuntament de Calonge de Segarra, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, ha recuperat les estructures originals de la mina. L’actuació ha consistit en la consolidació i restauració de la bocamina; el sanejament de l’interior de la galeria, i el rejuntat de la volta de maons. També s’han refet els murs de pedra de l’exterior que emmarcaven la via per on circulaven les vagonetes, les quals, sense descans, entraven buides a la mina i sortien plenes de carbó tibades per una mula.

Imatge exterior de la bocamina de Calonge Aj de Calonge de Segarra

Les mateix fonts han indicat que "un cop recuperades les estructures de la mina, s’ha col·locat un plafó explicatiu i s’ha museïtzat l’espai, a càrrec de l'empresa CAT Patrimoni. S’ha realitzat la museïtzació amb la recreació, per mitjà de figures a mida natural tallades en acer corten, de la fotografia conservada de la mina datada de 1910 on es veu una mula, guiada per un miner, tibant una vagoneta sortint de la Mina Vicenta. També s’ha reconstruït la via fèrria per on circulaven les vagonetes cap a l’interior de l’explotació minera i s’ha instal·lat una porta de ferro a l’entrada de la mina que permet, des de l’exterior, veure una bona part de la galeria.

D’acord amb el projecte de recuperació i dignificació d’aquest singular element patrimonial, un testiomni de l'activitat minera que hi va haver a bona part de l'Alta Segarra, hi ha prevista una nova fase de museïtzació. Aquesta consisteix en la instal·lació, a la galeria minera, d’una exposició permanent sobre la mineria a la comarca i, a la zona d’explotació -a la part més profunda-, la recreació del dur treball dels miners a l’hora d’extreure el lignit.