Regió7

Regió7

Igualada ret homenatge a la fundadora del circ Raluy

La igualadina Mariona Tomàs i la seva parella, Lluís Raluy,

Representants polítics d'Igualada i part de la família Raluy en l'homenatge a Marina Tomàs

La ciutat va retre homenatge a la igualadina Marina Tomàs i a tota la nissaga Raluy dissabte, dia de Sant Jordi. Aquest record s'ha inclós dins de l'any de la Capital de la Cultura Catalana a Igualada. Al Parc central de la capital de l'Anoia, una placa recordarà el nom de Marina Tomàs com una de les fundadores del circ Rluy, un dels més popular del país. La família té una llarga trajectòria circense amb extensions com Circ Històric Raluy, el Circ Raluy Legacy i el Circ Rosa Raluy, que han estès aquesta passió als fills i ara a les netes i nets. Igualada tenia "un deute històric", segons fonts municipals, amb Marina Tomàs i Jorba, qui juntament amb Lluís Raluy van fundar el Circ Raluy.

Marina Tomàs nasqué al carrer Caritat, 65, d'Igualada, el 23 de maig del 1920. El 19 de febrer de 1950 va casar-se amb Lluís Raluy Iglesias, a la parròquia de Sant Pere de Sant Adrià del Besós (Barcelona). Lluís Raluy nasqué a Fonz, un poble de la franja de ponent, va destacar en els vistosos i difícils exercicis de barres fixes. El matrimoni va revolucionar el número de l'home bala en incorporar-hi un segon projectil humà i van triomfar en els circs més prestigiosos de l'època: Cirque d'Hiver, París, (1940); Blckpool Tower i Chipperfield, Anglaterra (1956); Moira Orfei, Itàlia (anys 60); Bouglione , Amar i Roche, França 1971-72). Un altre número de Lluís era un “looping” pilotant un bòlid amb el qual efectuava un triple salt mortal a ple aire, abans de caure al llit elàstic. Els seus fills, Lluís, Carlos, Francis i Eduard l'han succeït en la seva passió per les arts circenses.

L’acte d’homenatge va consistir en la descoberta d’una placa memorial al Parc Central d’Igualada, on fins al dia 1 de maig hi té parada el Circ Històric Raluy amb el nou espectacle de Rosa Raluy, “Vekante”.

La placa d'homenatge a la igualadina Marina Tomas, fundadora del circ Raluy Igualadaccc2022

A l’acte hi han assistit Rosa Raluy, filla de Carlos Raluy, el seu marit, William Giribaldi, i les seves filles, la Jillian i la Kimberly Giribaldi Raluy. Elles dues són les besnétes de Marina Tomàs i van ser les encarregades de descobrir la placa memorial juntament amb l’alcalde d’Igualada, Marc Castells.

L’acte també va comptar amb la presència del periodista expert en el món del circ, l’igualadí Josep Elias i Farré, qui ha donat tot el seu fons bibliogràfic i documental del món del circ a Igualada. Aquest fons es troba disponible a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia.

Compartir l'article

stats