Igualada començarà al setembre la construcció d’un llac artificial de prop de 1.586 metres quadrats que forma part del projecte d’ampliació del Parc Central. L’anunci ha generat rebuig entre diverses entitats ecologistes de la ciutat i també alguns grups de l’oposició, com ara Poble Actiu que critica, sobretot, que es faci aquest projecte en un moment d’emergència climàtica i sequera. Per contra, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, assegura que serà un punt on es «fomentarà la biodiversitat» i permetrà crear una «illa climàtica» que contribuirà a baixar la temperatura d’aquesta zona de la ciutat. El biollac –un llac d’aigua depurat de manera natural– s’omplirà amb les aigües freàtiques de la ciutat. Hi haurà també una plantació d’arbrat amb l’objectiu de reduir la temperatura de l’aigua i promoure que es converteixi en un refugi de fauna –petits mamífers i amfibis- i flora.

L’anunci del projecte ha generat controvèrsia entre algunes entitats de la ciutat com ara Igualada pel Clima, Per la Conca i els Ciclistes Urbans. Critiquen que en un context d’emergència climàtica i de sequera es construeixi un llac que, segons ells, «està pensat per consumir molta aigua». Robin Corrià, biòleg i membre de Per la Conca, critica que el projecte «tampoc té en compte els escenaris de futur, en què cada cop hi haurà més sequera i calor». Corrià diu que el qualificatiu de ‘bio’ és «pur màrqueting» perquè «tot i ser un llac que depuri l’aigua de manera natural té uns costos de manteniment constants».

Per la seva banda, Salvador Esquerra, d’Igualada pel Clima, deixa clar que estan a favor de més zones verdes a la ciutat, sempre i quan «siguin coherents». «Tenim diverses zones on ja hi ha fonts i sortidors d’aigua que estan completament secs i no entenem per què ara volen fer una altra zona amb aigua. Per tenir-la seca?», es pregunta.

Pau Ortínez, Poble Actiu (CUP), assegura que «en un context d’emergència climàtica i de sequera no s’entén que l’Ajuntament aposti per fer un llac artificial». Ortínez, a més, critica que no s’estiguin cuidant els ecosistemes naturals que ja té la ciutat, com el riu Anoia.

Per la seva banda, l’alcalde d’Igualada, Marc Castells, ha explicat que el biollac s’omplirà amb aigua freàtica, que «ara es llença a la claveguera i després va a parar a la depuradora, que està col·lapsada». L’aigua es farà servir, d’una banda, per regar les zones verdes del Parc Central i, de l’altra, per omplir el llac.