Quiosc Regió7

Regió7

Igualada serà una de les seus del segon congrés de transhumància de Catalunya

La capital de l'Anoia serà una dels punts de debat, a finals d'octubre. Abans el concrés passarà per Pont de Suert i Amposta

Cavanlls en transhumància Jordi Pero Enjaume 696570566 jordiperoenjaume@gmail.com

La segona edició del Congrés de Transhumància i Camins Ramaders de Catalunya, que se celebrarà aquest octubre al Pont de Suert, Amposta i Igualada. Les trobades en diferents dies a aquestes tres seus pretenen "donar més visibilitat als reptes de la ramaderia extensiva, incorporant la perspectiva de gènere i l’impacte del context de crisi climàtica i energètica", segons han explicat fonts de l'organització del congrés. Hi participen l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), l’Escola de Pastors i Pastores de Catalunya i la Universitat de Lleida. Les inscripcions estan obertes, són gratuïtes, i es poden fer al web del Congrés. També s’hi pot consultar el programa de l’esdeveniment i presentar els resums de les comunicacions.

Aquesta segona edició del Congrés sorgeix de la inquietud sobre la situació actual del sector i de la voluntat de continuïtat després de l'èxit i l’acollida que va tenir la primera edició, l’any 2016. Manté com a principal objectiu posar en valor la transhumància i la xarxa de camins ramaders de Catalunya i esdevé un fòrum per a recollir i difondre informació, intercanviar experiències i aprofundir en la recerca multidisciplinar. El Congrés vol també sensibilitzar la societat sobre la importància de preservar aquestes activitats, que garanteixen l’equilibri territorial, el manteniment dels paisatges agrícoles, la continuïtat de les economies rurals i la protecció de la biodiversitat.

Jornades transhumants

Les jornades tindran tres seus i seran transhumants: del 6 al 8 d’octubre, es desenvoluparan al Pont de Suert, del 13 al 15, a Amposta i del 27 al 29, a Igualada. Així, l'esdeveniment s'articularà al voltant de 3 sessions presencials de tres dies de durada cada una. Cada sessió estarà centrada en un eix d’actuació: Des(xifrant) la ramaderia extensiva: reptes i estratègies de futur. Alguns dels temes que es tractaran són: la situació de la ramaderia extensiva actual en xifres; la distinció entre els models ramaders (industrial i extensiu); l'impacte de la nova PAC en les pràctiques ramaderes extensives; i els reptes de futur del sector --relleu generacional, accés a la terra, igualtat de gènere, comercialització i distinció del producte.

Transhumància: activitat ancestral i eina de desenvolupament territorial. Es presentaran projectes que estableixen un diàleg entre la recerca present i passada sobre la transhumància i la ramaderia extensiva. Així mateix, es tractarà sobre la transferència de coneixement científic sobre aquesta temàtica a diversos àmbits de la societat i sobre la valorització d'aquesta pràctica a través de la divulgació.

Transhumar per preservar i habitar els territoris rurals. S’analitzaran aspectes com la situació de les pràctiques transhumants i transterminants a Catalunya; les previsions davant del canvi climàtic i la crisi energètica; les infraestructures de les xarxes transhumants; els equipament associats; els projectes de valorització i recuperació; i el marc legal. Aquest debat es farà a Igualada-

 

Compartir l'article

stats