El grup municipal d’Igualada Som-hi (PSC - Comuns - Igualada Oberta) considera que la urgència que té la capital de l’Anoia en matèria d’habitatge és la de «prioritzar la rehabilitació dels 1.680 pisos buits que el mateix document marca que hi ha a Igualada». Aquest és el punt clau que la formació ha marcat com a condició per aprovar el Pla Local d’Habitatge, i demana alhora que es retiri la proposta que el govern de Junts havia inclòs de fer pisos a les plantes baixes de la ciutat, petició que ha estat acceptada.

Jordi Cuadras, portaveu d’Igualada Som-hi (que és a l’oposició de l’Ajuntament), ha remarcat que «fa un any i mig el ple de l’Ajuntament ja va rebutjar la proposta del govern de Junts de fer pisos a les plantes baixes. No entenem per què, tot i perdre la votació aleshores, ara intentava plantejar-ho de nou en el marc del Pla d’Habitatge. Qui voldria anar a viure en un garatge o local comercial convertit en pis sense llum natural ni ventilació, amb soroll del carrer, humitats, poca privacitat i barrots a les finestres? No ho podem acceptar, i per això hem posat com a condició que es retiri aquesta proposta per aprovar el Pla Local d’Habitatge i que es debati i s’estudiï quan es redacti el nou POUM que Igualada ha de tenir».

Cuadras ha subratllat que «tenint 1.680 pisos buits, el que cal és un pla de rehabilitació d’habitatges, abans que generar-ne a les plantes baixes. A més, si els 1.680 pisos buits es posen a disposició del mercat, automàticament baixarien els preus del lloguer perquè hi hauria més oferta». Pel que fa a les plantes baixes buides, la formació que integren PSC, Comuns i el grup ciutadà Igualada Oberta argumenta que «sí que hi ha un problema de locals buits, però això no vol dir que s’hagin de convertir tots en habitatges, sinó que poden destinar-se a activitats del sector terciari com despatxos de professionals liberals i mantenir que siguin espais d’activitat econòmica que donin vida als barris i carrers de la nostra ciutat o en espais comunitaris dels veïns i veïnes».

Quant al detall del Pla Local d’Habitatge, la regidora d’Igualada Som-hi, Irene Gil, incideix que «Igualada té un problema amb l’habitatge i aquesta és una realitat ben coneguda pels col·lectius afectats de la nostra ciutat. D’entrada, podríem pensar que aquesta realitat només afecta els joves que volen emancipar-se i no poden, les famílies vulnerables i les persones grans amb pensions baixes. Però cal ser realista i evidenciar que aquesta problemàtica no resolta també involucra els propietaris: les persones que amb una determinada classe social veuen com perilla el seu patrimoni perquè corre el risc de ser ocupat i els genera inseguretat».

El document presentat pel govern marca que les ciutadanes i ciutadans d’Igualada dediquen el 33% del seu sou a pagar el lloguer. Gil assegura que «en molts casos no és així. Amb els lloguers que no baixen dels 700, 600 o 500 euros, molta gent hi dedica molt, i molt més que una tercera part del seu salari. I no es tracta d’una manca d’habitatge perquè Igualada té 1.680 pisos buits, sinó que és conseqüència de la inacció del govern de Junts en l’àmbit urbanístic i el problema no ha parat de créixer».