La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Calaf, l’avantprojecte de la nova biblioteca i arxiu municipal. El nou equipament s’ubicarà al solar de l’antiga caserna de la Guardia Civil, que serà enderrocada per poder aixecar-hi el nou edifici cultural. Amb aquest avantprojecte, l’Ajuntament disposa de la documentació de partida per a la redacció futura del projecte executiu, que haurà de permetre la construcció del nou equipament.

L’avantprojecte es fruit d’un concurs d’arquitectura amb jurat, que ha desenvolupat el programa funcional d’un equipament, "tot ell en planta baixa, per aconsegueix uns espais diàfans i polivalents en una atmosfera confortable marcada per la presencia de les voltes de la coberta", segons han explicat fonts de l'ens provincial.

D’acord amb l’avantprojecte, l’edifici té un únic accés principal des del carrer d’Antoni Martí Morera, tot i que la distribució permet la independència d’ús de l’arxiu i la sala polivalent respecte la biblioteca. El projecte inclou la urbanització de l’entorn proper on crear-hi un espai públic mes saludable, pensat per als vianants, naturalitzat i amb gran presencia de vegetació i paviments permeables. La biblioteca també disposarà d’un jardí propi com a espai de lectura a l’aire lliure.

L’equipament assolirà un consum energètic gairebé nul (NZEB), gràcies d’una banda a l’estratègia passiva de l’edifici, de forma compacta amb grans obertures que permeten la ventilació creuada i l’entrada de llum natural i la coberta verda, que millora l’aïllament tèrmic i acústic i, d’altra banda, a la utilització d’energies renovables mitjançant geotèrmia i plaques solars fotovoltaiques.