La 27a edició dels Premis Ciutat Igualada van fer lluir el talent local de l'Anoia. Tots els treballs premiats van estar produïts a Igualada o a la comarca de l'Anoia entre el 2019 i el 2022. Els indubtables protagonistes de la vetllada d'ahir van ser l'il·lustrador igualadí Xavier Mula i l'entitat 'Dones amb empenta'.

Mula va rebre el primer premi de la categoria de disseny que portava el nom de Gaspar Camps, per la seva obra «magazine 2020, Madrid», el guardó està dotat amb 1.350 euros i una exposició monogràfica de l'obra de l'autor per l'any 2023 a la ciutat.

Per la seva banda, l'entitat 'Dones amb empenta' va rebre el premi al compromís social i cívic sota el nom de mossèn Josep Còdol. Durant l'entrega del premi, es va destacar el projecte de l'entitat per lluitar en contra de les violències vers les dones, en l'àmbit de prevenció, atenció a les víctimes i reparació.

El premi d'honor Ciutat Igualada va premiar la trajectòria de Lleonard del Rio i Campmajó, Jaume Ferrer Piñol i Adoració Aliberch Giralt, que tenen el nexe comú de la poesia i el teatre. L'alcalde, Marc Castells, va entregar els premis destacant la «capitalitat cultural» de la ciutat.

L'acte celebrat ahir, va comptar amb l'actuació musical del cantant i compositor igualadí Roger Argemí, que aquest any va ser el representant del català al Liet Festival, l'Eurovisió de les llengües minoritàries.

El guanyador del premi Jaume Graells, d'art digital, va ser Santiago Meroño, per la seva obra «Cadira en repòs». El primer premi de la categoria de poesia, que portava el nom de Joan Llacuna, va anar per Rafael Mammos pel poemari «Tu sol fas una llar».

EI premi de fotografia Procopi Llucià, que recorda la figura d'un dels fundadors de l'Agrupació Fotogràfica d'Igualada, una de les entitats fotogràfiques més antigues del país, amb més de 90 anys d'història ha estat per la col·lecció presentada per la fotògrafa Trinley Paris, de França.

Al final de l'acte es va fer un memorial pòstum, on es va recordar amb un vídeo les figures de la periodista Carolina Riba, el periodista i apassionat del circ, Josep Elias; la geògrafa i historiadora Rita Marimon i, finalment, el polític i escriptor Antoni Dalmau. L'alcalde va lliurar una escultura de record als familiars presents a l'acte.