El president del Parlament de Catalunya, Ernest Bencach, assistirà avui a l'homenatge a la primera alcaldessa de Catalunya i de l'estat, Natividad Yarza, amb motiu del setanta-cinquè aniversari de la seva elecció. L'acte l'organitzen l'Ajuntament de Bellprat, municipi de què va ser alcaldessa, i l'Institut Català de la Dona. Yarza va ser escollida alcaldessa en les eleccions del municipi durant la República.

Per commemorar el fet s'organitzaran actes festius al municipi durant tot el matí. A les dotze de migdia, el president arribarà a l'ajuntament, on el rebran l'alcalde, Carles Pol; la presidenta de l'Institut Català de la Dona, Marta Selva, i diverses alcaldesses de Catalunya. Després de signar al llibre d'honor, Benach descobrirà una placa commemorativa. Tot se- guit, es farà una exhibició dels Castellers de Vilafranca i una cercavila amb gegantes i capgrossos.

Abans dels parlaments institucionals hi ha prevista una conferència de la historiadora Isabel Segura amb el títol Natividad Yarza. La política des de la perspectiva del benestar de la comunitat.

Nativitat Yarza va néixer a Valladolid el 1872, i quatre anys més tard la seva família es va desplaçar a Barcelona. Es va vincular el 1933 a la candidatura d'ERC a les eleccions municipals de Bellprat, i va ser escollida alcaldessa en les eleccions del gener del 1934. Es va convertir, així, la primera alcaldessa de Catalunya i de tot l'Estat.