Els treballs que des del mes de juliol passat tenen lloc a l'embassament de Sant Martí de Tous acabaran a final d'aquest any, segons han confirmat fonts del departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (DAR). Ja han finalitzat els treballs geotècnics de camp, que eren el gros de les tasques, i queda per reparar una comporta de la presa. Ara mateix s'estan elaborant els estudis per trobar alternatives per la pressió de l'aigua al cos de la presa, i la previsió és que acabin a final d'any. De tota manera, les previsions de les hectàrees que permetrà regar es redueixen a 108 hectàrees, lluny de les 400 que es preveien el 1996.

D'aquesta manera, acabaran unes obres que en el seu inici van comportar força polèmica, en el moment en què el DAR va anunciar en cosa d'hores a les autoritats locals que intervindria a la presa i la buidaria. L'òrgan de la Generalitat no va explicitar les causes dels treballs fins després que s'iniciessin i això va causar un gran malestar entre la població, davant la necessitat que podia sorgir de recursos hídrics de cara a eventuals incendis a l'estiu. El DAR explica que "només queda per reparar una comporta" i que malgrat que les obres sumen quatre mesos "no s'ha detectat cap problema afegit de moment".

Segons fonts de la Generalitat, durant els anys següents a la construcció de la presa "s'ha anat fent el seguiment del funcionament del pantà". Afirmen que es va observar que hi havia "una surgència aigües avall de la presa de la qual calia estudiar l'origen i proposar la solució; és per això que es va contractar l'obra, que actualment està en fase de finalització". Aquesta obra es va contractar a final del 2008, i la seva execució estava prevista en dues anualitats, 2008 i 2009. Al projecte "és previst que hi hagi uns treballs que s'han de fer amb l'embassament sec; és per això que en l'època en la qual hi ha menys pluja i l'embassament es troba en el seu nivell més baix s'ha procedit al buidatge". L'alcalde tousenc, David Alquézar, comenta que, "una vegada ens van explicar l'arrel del problema, i la part tècnica, vam entendre perfectament el perquè de l'actuació, però no ens haurien d'haver avisat amb tanta precipitació".

Segons el DAR, els treballs bàsics fins ara han estat els "sondejos en el vas de l'embassament" i en el cos de la presa, la instal·lació de 8 piezòmetres hidràulics al cos de la presa i la realització de 10 cales "en l'espatller d'aigües avall del cos" de l'embassament.

La presa té una capacitat de 1,30 hectòmetres cúbics. Segons els responsables dels treballs "no es preveu que hi hagi cap disminució de la capacitat inicial, una vegada es resolguin els problemes detectats".

Transformació en regadiu

Fins ara, els usos de l'embassament han estat molt irregulars, ja que els problemes de filtració amb el subsòl n'han condicionat l'aprofitament per als regadius. La Generalitat ha redactat un projecte per a la transformació en regadiu de 108 hectàrees amb una dotació d'aigua de 3.347 metres cúbics i hectàrea per any, que és la superfície que es preveu que es pugui regar amb regularitat.