L'actual sotspresident segon del Consell Comarcal, Marc Castells (CDC), serà escollit, dimarts que ve, president del Consell Comarcal en substitució de Xavier Boquete (UDC), que va deixar la presidència ahir, divendres. En declaracions a Regió7, el mateix Marc Castells ha confirmat que serà el candidat postulat per CiU i ERC, que tenen la majoria de 18 consellers sobre el total de 33. D'aquesta manera, l'igualadí té tancat assegurar-se la presència al capdavant de l'ens comarcal fins al maig del 2011.

La marxa de Boquete força a fer retocs en diverses posicions del Consell Comarcal. L'alcalde masquefí deixa el seu lloc a Enrique Gómez, també regidor democratacristià a la localitat del sud-est de l'Anoia, mentre que queda pendent qui ocuparà la sotspresidència que deixa Castells per passar a la presidència. La segona sots-presidència pertoca ara a un membre d'Unió Democràtica, i Xavier Boquete designarà amb tota seguretat Francesc Jorba, conseller d'Hisenda, que podrà donar continuïtat a l'àrea que coordinava Marc Castells. En el cas del regidor odenenc, la seva nova responsabilitat també quedaria definida dimarts vinent en el ple extraordinari.

El president comarcal de Convergència Democràtica, Jaume Guixà, comenta que "al final el relleu s'ha fet amb normalitat. El president ha deixat el seu lloc tal com havíem estipulat en el pacte per dos anys, només que ho ha prorrogat pocs mesos més". El sotspresident no ha donat importància a la intervenció que va fer Joan Agramunt durant el darrer ple del Consell Comarcal, en què va parlar que les dues forces que componen la federació nacionalista havien actuat "com si la presidència del Consell Comarcal fos una cadira de lloguer". Guixà considera que "són crítiques habituals en els plens, no cal donar-hi importància".

Les paraules del dirigent popular, en canvi, són jutjades per Francesc Jorba com "de poca altura, no és propi d'Agramunt". Considera que "Xavier Boquete ha estat un president i polític de primer nivell al Consell, i ha marxat per la porta gran". Jorba no ha intervingut en si el relleu UDC-CDC havia estat per un pacte o arran de la decisió de Boquete de posar fi al seu cicle: "tota la vida hi ha pactes. El relleu s'ha fet amb normalitat i quan s'havia de fer, i s'ha demostrat que no importava gaire quan es fes".

El futur de la comarca

Un dels darrers temes que va esmentar Xavier Boquete va ser "la necessitat de debatre el futur de la nostra comarca sense por". El masquefí va defensar que "ningú no decideixi el que serà l'Anoia, sinó nosaltres".