El convergent Marc Castells i Berzosa és des d'ahir el nou president del Consell Comarcal de l'Anoia, cinc dies després de la renúncia de Xavier Boquete (UDC). L'igualadí va sumar, com estava previst al guió, els 17 vots del seu grup i d'Esquerra, obtenint la majoria sobre els 32 membres que van ser presents en la votació al saló de plens. La proclamació de Castells es va fer davant d'un bon nombre d'alcaldes i regidors de la comarca i de representants del món econòmic i associatiu. Castells va proclamar la seva intenció de donar més relleu a les accions del Consell Comarcal, i col·laborar amb els municipis més petits. Tant el nou president com els seus companys van remarcar la solidesa del pacte i que no hi ha polèmica amb UDC.

El PSC va ser l'únic grup que va presentar un candidat alternatiu, Romà Casanovas, que va obtenir únicament els 12 vots favorables del seu partit. IC-V i el PP, amb dos i un membres al Consell, es van abstenir. En els discursos dels representants dels diferents grups polítics, l'oposició va recriminar al govern del Consell que l'elecció de Castells era en clau de "contrapoder" a l'Ajuntament d'Igualada i també "partidista" en al·lusió a la polèmica en el procés del relleu de Xavier Boquete. Especialment incisiu va resultar el discurs del candidat socialista en la votació, Romà Casanovas, que va comparar l'etapa passada de Boquete "marcada pel consens" amb la que s'enceta ara amb l'igualadí Marc Castells, que va vaticinar com "d'enfrontament". "Ara, passarem d'un govern pactista a un que per la situació del president com a regidor igualadí pot ser problemàtic" i fer de "contrapoder"

La polèmica del relleu

L'oposició no va perdre l'oportunitat d'atacar el govern del Consell per les circumstàncies en què s'ha produït el canvi de president d'UDC a CDC. En aquest sentit va parlar Joan Agramunt (PP) que va considerar que el convergent havia arribat a la presidència en una baralla "entre dos, mentre un tercer, Esquerra, s'ho mira". Marcel·lí Martorell (CDC) i Joan Torras (ERC) van replicar a Agramunt i van subratllar que "el pacte és sòlid, i ho demostra pel fet que s'ha produït amb la dimissió del president per circumstàncies personals" i el relleu que dóna Castells.

Marc Castells hereta el Consell Comarcal de Xavier Boquete, alcalde de Masquefa, després d'uns mesos d'incertesa en què no es va explicitar si el president comarcal d'Unió Democràtica abandonaria la màxima representació de l'ens. Boquete va comentar el juny passat que entenia l'elecció per quatre anys, i que no tenia previst abandonar la responsabilitat, per bé que des de Convergència Democràtica es va insistir en l'existència d'un pacte a nivell del Consell entre els dos socis de la federació nacionalista per donar pas a Castells. El nou president va parlar de "tornar a confiar en la política" malgrat "la crisi moral" que "hi ha als nostres dies".