Uns 90 professionals de l'hospital es van concentrar ahir al matí a les portes de l'equipament sanitari. Es tracta de la segona protesta que fa el personal del Consorci Sanitari de l'Anoia contra les retallades en salut. A Igualada, aquestes retallades suposen el 8% del pressupost del CSA, l'acomiadament d'interins i la possibilitat que "fins a 50 persones de l'actual personal laboral fix haguessin de ser acomiadades", segons el portaveu dels manifestants, Jesús Mayos.

La gerent del CSA, Olga Pané, subratlla que "no tenim cap comunicació del departament sobre els efectes de les mesures d'ajust. De moment només hem parlat de magnituds econòmiques i, per tant, no puc anticipar cap altra xifra". Pané sí que admet que, a part de qüestions com la reducció del nombre d'intervencions i la no substitució de vacants, hi pot haver altres efectes: "la supressió dels interinatges és possible i no podem descartar rescindir contractes fixos, però no s'ha aprovat res".

Pané explica que "a hores d'ara ens pensàvem que ja tindríem alguna indicació, però encara esperem notícies". La data límit, però, per a la resposta del departament és a final de mes. I en tot cas, la decisió hauria de passar pel consell rector del CSA.

Els manifestants, que van desplegar una pancarta amb el lema "La salut de les persones no es retalla", denuncien que l'ajust "repercutirà en la qualitat assistencial. El temps d'espera a urgències es dispararà i s'hauran de derivar o retardar les operacions complementàries".

Mayos considera que "quedaran afectats tots els serveis, i alguns programes, com el de prevenció de l'obesitat, s'hauran de derivar". Hi ha un agreujant, ja que "altres centres, on es derivaria, també són afectats per la retallada".

Els altres efectes que esmenta el comitè d'empresa són "l'eliminació dels contractes interins i les suplències" i fa l'estimació que "en un cas extrem, afectaria 50 persones amb contracte fix. Hi ha un bloc d'un milió d'euros del pressupost que pot ser reduït també, però no hi ha res confirmat en aquest sentit". Mayos afegeix que "a Catalunya tenim els horaris més llargs de l'estat, i ara probablement encara haurem de fer més hores". Recorda, a més a més, que "al CSA tenim el sou congelat".