Amb el 41% dels vots, CiU ha calcat pràcticament els resultats de l´Entesa per Igualada (PSC-ICV) el 2007 a tots els col·legis, exceptuant els habituals feus socialistes on ja se´ls vota en les autonòmiques. «Igualada és una ciutat on es vota Convergència i Unió», va recordar Jordi Aymamí pocs minuts després de constatar-se la seva derrota. El fins ara alcalde va triomfar precisament el 1999 i el 2003 arrabassant una part de l´electorat històric de CiU, i el va mantenir el 2007 en plena guerra civil de la federació a Igualada. El guanyador, Marc Castells, ha aconseguit revertir les votacions als col·legis del centre d´Igualada, on es concentra la classe mitjana de la ciutat, que va virar durant una dècada cap a l´Entesa d´Aymamí.

Els socialistes només guanyen en tres col·legis, a les zones on han arrasat els altres anys i on es concentra una part de la immigració espanyola dels anys 60. Al Centre Cívic de Fàtima, al Centre de Salut Anoia i a la llar d´infants La Ginesta, aquests dos darrers col·legis situats en l´àmbit d´influència del barri de Montserrat. Tant al Centre Cívic de Fàtima com La Ginesta, la irrupció de la Plataforma per Catalunya també ha obtingut rèdits importants i s´ha situat com a tercera força.

La candidatura de Marc Castells ha arrasat als col·legis que quatre anys enrere s´havien aproximat més a l´Entesa. En aquella ocasió, a l´escola Àuria (on enguany s´ha derivat una part dels votants a la llar d´infants l´Espígol), la relació entre l´Entesa i CiU va ser de 378 vots per 308. El 2003 havia estat de 414 per 410. Enguany, la federació s´imposa al PSC a l´escola Àuria per 205 vots a 69; a l´Espígol, per 367 a 101. Encara que l´Entesa continués viva, els vots d´ICV en aquests col·legis han representat només 58 vots entre tots dos i no haurien pogut contrapesar el triomf convergent.

Jordi Aymamí va assenyalar ahir diversos factors probables a l´hora d´explicar que CiU hagi recuperat la centralitat a Igualada. L´alcalde atribueix que la fórmula de l´Entesa, que va durar 12 anys, en haver-se trencat, ha «desorientat» una part d´un electorat transversal que se sentia còmode amb aquesta fórmula.

També va adduir que bufen aires convergents després de la victòria d´Artur Mas el 28-N: s´ha pogut comprovar a Piera, Masquefa, Capellades i Calaf, on la federació podrà de segur liderar els governs amb majories tranquil·les. En canvi, les candidatures convergents no han vist millorar els resultats en poblacions més petites i inequívocament d´aquest color el 28-N: Tous, Jorba i els Hostalets de Pierola. I el PSC ha mantingut la seva fortalesa a Òdena (on, però, pot perdre l´alcaldia) i Montbui.

Als barris socialistes d´Igualada CiU només arrenca 24 vots a Fàtima. Allí, Esquerra, que descendeix lleugerament a tots els sectors de la ciutat, tenia el 2007 més força que CiU (14 vots per 10). Ambdós partits han estat molt crítics contra les polítiques d´obres públiques de l´Entesa per Igualada en aquesta part de la ciutat, per començar sobre el pont que uneix el barri amb el Puigcornet, inaugurat fa a penes un any i que va costar un milió d´euros.

Tant CiU com ERC han insinuat que el govern igualadí afavoria Fàtima especialment en les inversions. L´Entesa va sumar 570 vots en aquest barri el 2003; el 2007, 470. En tots dos casos, més del 85%. Les 352 butlletes que hi va aconseguir el PSC diumenge són encara el 70% del total de vots.