Bombers de Manresa van apagar aquest diumenge un foc -sense ferits- declarat a una vivenda de Calaf (Anoia). El municipi compta amb el seu propi parc de Bombers però ahir estava tancat perquè només hi havia dos bombers disponibles per fer la guàrdia. El primer camió equipat amb un dipòsit d'aigua va arribar al lloc dels fets 28 minuts després de rebre l'avís. La Carta de Serveis dels Bombers de la Generalitat estableix que en "entorns urbans" el temps màxim d'arribada ha d'estar per sota "dels 20 minuts". El sindicat UGT ha explicat l'incident per carta a l'alcaldessa assegurant que es posa en risc la protecció de la població. Des d'Interior se subratlla que no s'ha presentat cap queixa.

Tres bombers de la Regió Central d'Emergències, destinats als parcs de Calaf (Anoia), Torelló (Osona) i Prats de Lluçanès (Osona), van trobar-se indisposats per motius de salut i no van poder incorporar-se a la guàrdia del diumenge.

Això va impedir obrir aquests tres parcs perquè els deixava amb una dotació de personal inferior als efectius considerats mínims. Des de la sala de control es va decidir enviar els dos de Calaf a fer la guàrdia als altres dos parcs i tancar el d'aquest municipi. Es va decidir no obrir el d'aquesta població en lloc del de Prats de Lluçanès o Torelló perquè es troba més a prop d'altres parcs de bombers -Manresa i Igualada-.

Es tracta d'un recurs que la direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Salvaments pren habitualment els darrers mesos, des que els bombers, en protesta contra les retallades, es neguen a fer hores extraordinàries. La redistribució, segons la direcció general, garanteix la capacitat de resposta del cos.

Ahir, però, el problema va ser que a Calaf va declarar-se un incendi tenint el parc tancat. Va ser un foc iniciat a la cuina d'una vivenda del número 47 del carrer Sant Jaume produit a dos quarts de quatre de la tarda. El van apagar efectius arribats des de Manresa -ciutat situada a 30 quilòmetres-.

La sala de control va rebre l'avís de l'incendi a les 15.32 hores. Quatre minuts més tard els vehicles d'aigua de Manresa abandonaven el parc amb destinació a Calaf. Segons consta a la direcció general, a les 15.55 hores, 23 minuts després, va arribar un vehicle de comandaments al foc.

A les 16.00 hores, 28 minuts després, va arribar el primer camió dotat amb un dipòsit d'aigua provinent de Manresa. A les 16.02 hores, 30 minuts després, va presentar-se un camió auto-escala també de Manresa. I a les 16.07, 35 minuts després, va aparèixer un altre camió auto-escala, d'Igualada. A les 16.14 hores el foc es va donar per controlat sense registrar cap ferit.

A la Carta de Serveis dels Bombers de la Generalitat, publicada a la resolució IRP/134/2010, de 21 de gener, queda per escrit que "en intervencions urgents, el temps d'arribada des de l'avís a bombers serà com a màxim de 20 minuts, en entorns urbans".

El sindicat UGT ja ha enviat una carta a l'alcaldessa de Calaf per explicar-li que el tancament del parc va suposar "una manca de protecció" per a aquesta població perquè amb el punt d'emergències en funcionament els efectius haguessin arribat "en 5 minuts".

Des de la direcció general, per contra, se subratlla que la situació va poder controlar-se i que ningú s'ha queixat per aquest servei.