Càritas Calaf, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Calaf i l'Agrupació Escolta, impulsen un hort social al municipi per produir verdures i hortalisses pròpies i ajudar totes aquelles famílies que en siguin més necessitades. L'hort, que serà una realitat a partir de la primavera, estarà ubicat a prop del Casal de Calaf, en un espai de la parròquia de Calaf que havia acollit fa anys un parc infantil i que actualment està desocupat. Entre les tres entitats s'adaptarà l'espai per poder situar -hi l'hort, i es distribuiran les tasques, segons va explicar el mossèn calafí, Joan Sanglas. Ell mateix que va destacar la col·laboració que es té permanentment amb el consistori calafí en aquest àmbit i en altres que porta a terme la parròquia, com per exemple el banc d'aliments que s'ha fet prèviament. L'any 2014 al voltant de 55 famílies es van beneficiar d'aquesta ajuda alimentària.

Una xifra que ha anat augmentat cada cop mes durant els darrers anys i que inclou tant veïns que han estat tota la vida del municipi com nouvinguts. En alguns casos es tracta únicament d'ajudes temporals fins que aquestes famílies es recuperen econòmicament de la situació que travessen.

En un primer pas, l'assistent social de l'Ajuntament de Calaf fa una valoració del cas i s'estableixen quins productes d'aliments i higiene s'entregaran a totes aquestes famílies mensualment en funció del nombre de membres de què estigui formada. En altres casos, són les mateixes entitats, com Càritas o l'Ajuntament, les que detecten els casos i inicien aquest circuit. Els aliments provenen de les donacions que efectua Creu Roja, d'excedents de la Unió Europea, de les campanyes municipals o de compres directes que fan Càritas o el consistori.

Càritas està integrada per una trentena de persones, totes són voluntàries que dediquen el seu temps a intentar ajudar els altres, tal com ha explicat el mossèn calafí. "Ens fan falta molts més voluntaris per poder emprendre correctament altres camps, com per exemple, la donació de roba", ha afirmat el mossèn Sanglas. En aquests sentit, ha destacat la important tasca que fan uns 23 voluntaris de Calaf i rodalia al centre de dia amb activitats com l'acompanyament, la lectura, explicació de fotografies, etc.