Ahir es va celebrar al voltant de l'Espai Cívic Centre d'Igualada la 3a edició de les Jornades Gastronòmiques de Les Plantes Oblidades organitzades pel col·lectiu Eixarcolant, amb una agenda plena d'activitats, xerrades, tallers per a grans i petits, així com tastos gastronòmics que van reivindicar el gust pel menjar de proximitat i de temporada com a alternativa a la fruita o verdura portada a preus baixos de països llunyans. L'organització d'aquesta jornada va ser possible gràcies als 80 voluntaris que es van fer càrrec de la logística de tot el dia. El principal objectiu era apropar de nou totes aquelles plantes que abans s'utilitzaven per a la gastronomia, com a condiment o bé com a part dels àpats, i tornar-les a portar a les cuines per fer uns plats de quilòmetre zero, i així recuperar la manera de menjar i consumir aliments que tenien els nostres avis.

Per complementar aquesta jornada a la plaça de l'Espai Centre Cívic i en carrers propers, es va muntar un mercat amb la presència de més de 50 expositors i amb productes que respecten i mostren aquesta voluntat expressada al llarg de la jornada gastronòmica de fer una compra de productes de manera responsable i pensant en el petit productor de proximitat amb voluntat de fer una agricultura i una alimentació més sostenible.

Tant al mercat de proximitat com a l'exposició, en les xerrades o els diversos tallers que es van portar a terme, l'afluència d'un públic interessat i implicat en aquesta consciència verda i de recuperació de les plantes oblidades va ser remarcable, amb visitants de diversos indrets de Catalunya, d'altres parts de l'Estat espanyol i també d'Europa, com van explicar els organitzadors. La jornada també va tenir una forta presència infantil. Les criatures van poder gaudir de diversos tallers sobre plantes i dels usos culinaris que tenen.

Per al president del Col·lectiu Eixarcolant, Marc Talavera Roma, la jornada d'ahir va ser una oportunitat per «dinamitzar la feina d'agricultors i reivindicar-la» alhora que el públic va poder descobrir «aquestes plantes oblidades». La intenció és que «Igualada sigui un referent de les plantes silvestres».

Un dels participants en la fira, Phillip Elmer, amb una parada d'herbolari, explicava que «sembla que la consciència verda cada cop augmenta, sobretot quan es relaciona amb la cuina» i remarcava que «amb fires com aquesta és important subratllar que tot el producte és de proximitat». Els organitzadors esperen que l'administració local s'impliqui encara més en properes edicions i fer de la fira un acte referencial en l'agenda igualadina.