Més de 100 persones han visitat el castell de la Torre de Claramunt el primer dia de visites guiades. El dissabte 2 de juny s'encetaven les visites guiades al monument històric amb més de 100 persones inscrites, després que l'Ajuntament del municipi i els propietaris de la fortalesa signessin un acord de col·laboració l'1 d'abril passat.

A partir d'ara, el castell es podrà visitar cada primer dissabte de juny i de desembre entre les 10 i les 13 h, en visites organitzades en quatre torns.

El preu de l'entrada és de 5 euros, un import fixat per l'Ajuntament per sufragar les despeses de contractació dels guies i el material que s'ofereix al visitant, en cap cas, els propietaris reben cap aportació econòmica. La família De Febrer, propietària de la fortalesa, accedeix a obrir les portes de manera desinteressada.

Fonts de la família De Febrer han explicat que el seu únic interès és afavorir la divulgació i promoció de la història del municipi. No és la primera vegada que la família obre les portes, però en ocasions anteriors sempre havia estat per temes molt concrets o visites de determinants col·lectius.

El castell de la Torre de Claramunt té una planta hexagonal, i consta de planta baixa i tres pisos. L'espai s'articula al voltant de tres patis. Aquesta estructura tan complexa reflecteix la successió de reformes i ampliacions que s'hi ha fet en diversos moments. La part més antiga seria la façana nord, que té una torre quadrangular adossada a l'angle nord-est. Als segles XIV-XV s'hi va fer una ampliació cap al sud. Finalment, al segle XVI es va ampliar de nou cap a l'est i cap al sud, cosa que fa que avui les façanes d'estil renaixentista siguin més visibles. A l'exterior, davant de la façana est es conserva un tram del fossat que devia circumdar el castell. També es conserva l'església de Sant Joan Baptista, originàriament d'estil romànic, que segurament formava part del recinte original del castell.

Aquesta nova acció de promoció del patrimoni també s'inclou dins el projecte «Anoia, terra de castells» que impulsa Anoia Turisme. L'Ajuntament de la Torre de Claramunt també hi està adherit. Es tracta d'una iniciativa del Consell Comarcal de l'Anoia que promociona la comarca a través de la reivindicació del patrimoni arquitectònic.