El Teatre Municipal l'Ateneu d'Igualada ha fet gairebé un ple a la platea per celebrar aquest diumenge l'entrega de premis de la 23a edició dels Premis Ciutat d'Igualada. Un acte en que no ha faltat cap component; música, dansa, homenatge, record, emotivitat, humor i molts reconeixements.

L'acte ha estat encapçalat, entre altres autoritats, per l'alcalde, Marc Castells, el regidor de Cultura, Pere Camps, regidors del consistori, i el director dels Serveis Territorials del departament de Cultura de la Generalitat a la Catalunya Central, Lluís Cerarols.

La gala ha donat el tret de sortida a les 11.30h amb l'actuació de la companyia jove de dansa dell'ARTE, que ha amenitzat l'entrega de premis amb un total de tres actuacions. Presentant l'acte, el periodista Quim Morales ha donat el toc d'humor a l'esdeveniment.

L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, ha aprofitat l'esdeveniment per fer dos anuncis; d'una banda, ha explicat que l'Ajuntament està fent els tràmits per tal de poder comptar amb un Auditori a la ciutat i, d'altra banda, ha anunciat que Igualada es posa el repte de ser reconeguda com a Capital de la Cultura Catalana en els propers anys.

Pel que fa als premis, en primer lloc s'ha fet entrega del premi de Composició musical Paquita Madriguera, un premi que ha renovat les seves bases per centrar-se en obres composades per piano o guitarra solistes, veu amb piano o guitarra o trio de veu piano i guitarra. El guardonat ha estat el manresà Gerard López amb l'obra per piano "Aforismes", un homenatge a la música russa, que ha interpretat en directe.

Un altre dels premis més esperats ha estat el Premi d'Honor Ciutat d'Igualada, un premi que es va entregar per primera vegada en la passada edició i que s'ha volgut consolidar amb el reconeixement ex aequo a dues personalitats destacades en l'àmbit cultural i, especialment, per la seva implicació en la transmissió del coneixement de la història: Josep M. Torras i Ribé, historiador, catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, i Pere Pascual i Domènech, també historiador en l'àmbit econòmic i catedràtic emèrit de la Universitat de Barcelona, actualment membre del Centre d'Estudis Comarcals d'Igualada (CECI).

Pel que fa a la resta de premis, el premi de Disseny Gaspar Camps ha estat per Olya Dubovik i pel seu treball de complements de moda en pell. Per la seva banda, el premi d'Art Digital Jaume Graells ha recaigut a l'artista argentí Eduardo Argañaras amb l'obra "Él me aplasta. Yo aplasto. Nos aplastamos". En aquesta categoria s'ha atorgat també un accèssit a Daniel Ramos, amb l'obra "Ablació" i una menció a Eugènia Margarit pel seu treball "Igualada".

En la categoria de Poesia Joan Llacuna, s'ha reconegut el poemari "Mil vides" del montblanquí Josep Civit Mateu, un dels guardons més disputats, doncs ha aglutinat el 51% del total de les obres presentades als premis. Pel que fa al premi Fotografia Procopi Llucià, s'ha atorgat el primer premi al treball de Diego Pedra "Boira", i el segon premi ha estat per a Yolanda Luque amb la col·lecció "Llibertat d'expressió". Totes les obres presentades en aquesta categoria es podran visitar a la sala d'exposicions municipal i, a més, l'obra del guanyador es podrà veure en el proper FineArt.

L'igualadí Marc Talavera, s'ha endut el premi de Recerca Dr. Joan Mercader, amb un treball sobre les transformacions socioculturals i socioeconòmiques a l'Anoia a través de la relació de les persones amb plantes, un guardó que ve acompanyat d'una dotació de 5.000 euros, la més generosa de totes les categories.

Finalment, el premi al Compromís Social i Cívic, ha estat pel pare escolapi Manel Bagunyà i, especialment, pel projecte Fundació Escola Solidària, del qual ell mateix en va promoure la fundació de la seu a Igualada.

El punt emotiu a la gala l'ha posat l'homenatge i recordatori pòstum a dues persones estretament vinculades a l'àmbit cultural igualadí, els desapareguts Francesc Valls Junyent i Jordi Mateu Lliró.