Centenars de persones i institucions han fet públiques mostres de condol i de suport a la família d’Antoni Dalmau després que dimecres al vespre transcendís la seva mort. Antoni Dalmau i Ribalta, escriptor, historiador i polític, tenir 70 anys. Des del president de la Generalitat i la presidenta del Parlament a entitats com Òmnium o partits polítics com el PSC, on va militar fins al 2013, i ERC, amb qui compartia viatge els darrers anys (va tancar la llista municipal d’Esquerra a Igualada). El funeral per Dalmau se celebra aquest divendres, a les 4 de la tarda, a la basílica de Santa Maria d’Igualada.

Dalmau va ser president de la Diputació de Barcelona, vicepresident del Parlament de Catalunya i regidor d’Igualada representant el PSC. El 2013 va deixar la militància socialista i ara era més proper als posicionaments d’ERC. Havia escrit una vintena de llibres i havia participat en les diferents institucions del món cultural- Havia exercit d’articulista a nombrosos mitjans catalans, entre els quals aquest mateix diari, Regió7. També era membre del Consell Assessor del diari. 

La seva biografia és extensa i en aquest moment de record n’apareixen alguns aspectes menys coneguts com ara el seu compromís amb l’escoltisme des de l’Agrupament Jaume Caresmar d’Igualada. També el compromís amb la cançó des de ben jove. Havia estat un dels membres del grup Els 3 i 3, que va arribar a editar un CD, «Cançons dels 3 i 3».

Els missatges de condol destaquen la bondat, l’honradesa en la gestió política i el compromís amb el país i amb la seva ciutat. La Junta territorial d’Òmnium Anoia s'ha mostrat «colpida» per la pèrdua d’un dels fundadors l’any 1970. Dalmau i Eduard Eroles, amb el suport de mossèn Josep Còdol, van convèncer diversos prohoms igualadins per tal de formar una junta local de l’entitat. Precisament, aquest passat mes de setembre, l’entitat va entregar el Premi Compromís Cultural als seus fundadors, i Dalmau va ser qui va parlar en nom de tots. L’any 2015, Antoni Dalmau ja havia rebut el Premi Compromís Cultural per la seva impecable trajectòria.

Els membres del PSC d’Igualada han compartit el dolor per la pèrdua. I han assegurat que «el recordarem, sempre, com un home de compromís polític i cultural amb Igualada i Catalunya».

 Per la seva part, el president Pere Aragonès ha dit a xarxes que «perdem un gran home de conviccions fermes i compromís fidel amb el progrés social i amb Catalunya».

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, el definia com «un home de lletres, bo, valent i compromès amb el país i les seves llibertats nacionals. Els qui l’estimem el trobarem molt a faltar».

La lingüista Maria Carme Junyent ha destacat que «he perdut un amic» i el periodista Víctor Amela ha recordat la coincidència entre llibres. «Què bé haver-te conegut, Antoni: un dia seguirem la conversa al cel càtar», li deia.

També polítics amb els que va fer camí comú, com  Toni Comín, que s'ha mostrat «molt trist per la mort sotbtada». Comí en destacava «la seva capacitat per fer política des de la llibertat de criteri, la profunditat intel·lectual, el compromís amb el país i l’elegància d’esperit. Cal que exemples com el seu perdurin».

I la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que va rebre la notícia en la visita a la cavalcada de Reis d’Igualada, ha dit sentir-se «colpida» per la mort d’«un home de cultura i de país».