Tijana Postic, infermera d'Igualada, juntament amb les també sanitàries Dania El Mazloum, Anxhela Gradeci i Özlem Türeci han rebut aquest dimarts els guardons de la 32a edició del Premi Internacional Catalunya. És l'edició del 2020, però els premis no es van poder entregar l'any passat a causa de la pandèmia. Les quatre guardonades representen facetes diferents de la lluita "en primera línia" contra la covid-19, segons ha subratllat el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en un discurs enregistrat després que el cap de l'executiu hagi hagut d'excusar l'assistència a l'acte, precisament, per ser contacte estret d'un positiu.

El vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, ha estat l'encarregat d'encapçalar-lo, i ha destacat el desig de les quatre premiades de "servir la societat".

Aragonès, que ha fet extensiu el premi a tot el col·lectiu sanitari, ha indicat també que les quatre premiades "són mostra del compromís" d'aquest col·lectiu en la lluita contra la pandèmia. Una lluita "abnegada" i "compromesa" amb l'objectiu de "salvar vides" i de "protegir-nos col·lectivament i reforçar els sistemes sanitaris".

L'executiu català afirmava en el moment d'anunciar les premiades que "tenint en compte el paper decisiu que han jugat les dones com a treballadores essencials a Europa en la lluita contra la covid-19", el jurat havia volgut "honorar una plataforma de candidates" que representen aquesta tasca "valenta".

Totes quatre tenen en comú, a més, el fet que són migrants, un fet que l'executiu català també ha volgut posar en valor. La doctora El Mazloum ha continuat la tasca de la seva mare, que va emigrar a Venecià des de Síria i va morir tractant pacients de covid.

La doctora Gradeci és una refugiada albanesa que ha confrontat el coronavirus des d'una sala respiratòria d'un hospital de Londres.

Postic és una infermera en cap arribada de Bòsnia fa 25 anys que va organitzar "de manera exemplar" la resposta del servei d'infermeria d'Igualada, primer focus de covid-19 a Catalunya.

I la doctora i investigadora alemanya d'origen turc, Türeci, va desenvolupar i distribuir la vacuna basada en l'ARN que "ha transformat el panorama de tractament del coronavirus".