La Generalitat impulsa la commemoració de l’any Natividad Yarza Planas, coincidint amb el 150è aniversari del seu naixement. Yarza, republicana, va ser la primera alcaldessa de Bellprat i va ser la primera dona al davant de la corporació d’una població de l’Estat espanyol. De professió era mestra.

L’Institut Català de les Dones, organisme del Govern de la Generalitat de Catalunya, adscrit al Departament d’Igualtat i Feminismes, que dissenya, impulsa, coordina i avalua les polítiques per a l’equitat de gènere, impulsa els actes de commemoració d’una política que va fer importants aportacions a la lluita pels drets de les dones, la laïcitat i les lluites socials. La comissària de l’any Yarza és Carme Porta i Abad. Demà està previst que es faci la presentació pública dels actes de la commemoració.

El Govern de la Generalitat, d’entre els reconeixements oficials per al 2022, va acordar commemorar oficialment els cent cinquanta anys del naixement de Nativitat Yarza Planas, la primera alcaldessa elegida democràticament a Catalunya.

La commemoració gira entorn de tres eixos: el primer, república, democràcia, laïcisme, llibertat i solidaritat. El segon, la invisibilització de les dones en la història; i el tercer, l’evolució i importància de l’educació.

Natividad Yarza Planas (Valladolid, Castella, 24 de desembre del 1872 -Tolosa, Llenguadoc, 16 de febrer del1960), va ser mestra, alcaldessa, republicana, antifeixista, laicista i miliciana. Va estudiar magisteri i començà la seva carrera de mestra a Santa Margarida de Montbui l’any 1906. Va exercir de mestra a diferents poblacions de Catalunya.

Natividad Yarza Planas va ser militant del Partit Republicà Radical Socialista. Va esdevenir alcaldessa de Bellprat el 14 de gener del 1934 encapçalant la llista d’Esquerra Republicana de Catalunya al municipi.

La figura de Yarza ha estat estudiada pel desparegut Antoni Dalmau i per Isidre Surroca, que en van fer una biobrafia «Nativitat Yarza. Mestra, alcaldessa, miliciana» que ha vist la llum aquest mes de març