La Xarxa de Bancs de Terres recuperarà 22 hectàrees de camps abandonats de cinc finques de l’Anoia, el Bages, el Baix Llobregat i Osona amb l’objectiu de reactivar-hi l’activitat agrària. S’emmarca dins l’estratègia BCN Smart Rural de la Diputació de Barcelona i compta amb una inversió de 34.500 euros.

La Xarxa de Bancs de Terres de Catalunya té la voluntat de reactivar l’activitat agrària en aquestes terres perquè tornin a ser productives.

L’actuació a l’Anoia consisteix a desbrossar un antic prat del Bruc. S’incrementarà així la superfície de pastura perquè s’hi pugui alimentar un petit ramat de vaques de raça bruna d’un ramader en extensiu.

Al Bages, aquesta iniciativa ajudarà una parella de joves de Castellbell i el Vilar que volen posar en marxa un projecte d’horta ecològica. Una proposta similar es durà a terme al Baix Llobregat, on una altra parella jove vol emprendre un projecte d’agricultura comunitària en uns camps en desús d’Esparreguera. En aquest cas, hi coexistiran els cultius de secà i regadiu, en una iniciativa que es basa en els principis de l’economia circular. I dues de les actuacions estan localitzades a Sora, a Osona.

Aquests treballs reforcen les actuacions de gestió forestal i recuperació d’antigues pastures que es van dur a terme l’any passat en catorze finques del Berguedà, el Moianès i Osona, segons han explicat fonts de l’organització. En aquella ocasió, es van concentrar en Àrees de Gestió Prioritària (AGP). Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 12 «Producció i Consum Responsables», 13 Acció climàtica i 15 Vida d’ecosistemes terrestres.