L’Ajuntament d’Igualada ha cedit un terreny per acollir el servei de pediatria de l’ICS a la conca d'Òdena al pàrquing del CAP Urbà de la ciutat, però el projecte de moment està aturat ja que no s'ha trobat cap empresa que els volgués dur a terme. L'ICS, que té encomanda la gestió de la instal·lació d'uns mòduls i del funcionament posterior, ha de revisar la proposta econòmica i tornar a treure a concurs el projecte. Fonts del departament van indicar ahir que la previsió, malgrat aquest entrebanc en l'adjudicació, és poder traslladar els pediatres de Vilanova del Camí a les noves dependències del Cap Urbà durant el primer trimestre del 2023.

El projecte de futur de l’ICS és unificar tota la pediatria d'Igualada i els pobles de l'entorn en un sol espai, però, de moment es manté el servei segregat entre els professionals de l'ICS i els del Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) que gestiona el CAP Nord de la ciutat. Actualment, l’atenció pediàtrica de l’ICS, es presta a Vilanova del Camí. Durant els primers mesos de pandèmia, el departament va decidir concentrar en un sol espai la pediatria de tots els municipis de la Conca, però a mesura que es va anar normalitzant la situació pandèmica, el CAP de Vilanova va recuperar la seva activitat habitual i en aquesta població només hi van quedar els pediatres de l'ICS.

El consistori igualadí ja havia formalitzar aquest oferiment a l’Institut Català de la Salut fa uns mesos. S'hi ubicarien 12 consultes totalment equipades. L’Ajuntament d’Igualada fa més d’un any que treballa per fer possible la recuperació del servei de pediatria al Centre d’Atenció Primària Urbà de la ciutat, segons han explicat fonts municipals.

L'Ajuntament ha cedit a la Generalitat un espai al costat de l’edifici del 092, a tocar del CAP Urbà ( l'aparcament actual), per tal que doni servei a la ciutat d’Igualada i també als municipis de la Conca d’Òdena. L’oferiment d’aquest espai municipal va formalitzar-se al mes de febrer amb un decret d’alcaldia prèvies converses i estudis amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, segons han explicat fonts municipals. A Igualada, el fet d'haver-se de traslladar a Vilanova del Camí ha aixecat queixes pels costos de trasllat.

L’Ajuntament d’Igualada ha demanat a la Generalitat de Catalunya que acceleri el retorn d’aquest servei a la ciutat i eviti així que les famílies usuàries hagin de canviar de municipi. Marc Castells, alcalde d’Igualada ha refermat que “els serveis sanitaris de la ciutat són una prioritat i, en aquest sentit, exigirem que la Generalitat compleixi i el servei sigui una realitat molt aviat”.

Fonts del departament de Salut han indicat que la unificació de serveis mèdics de pediatria ja s'ha dut a terme en altres llocs, com ara el Penedès i Sabadell, i és una experiència, inclosa la de la Conca d'Òdena que es valora "molt positivament", pel que suposa que professionals sanitaris puguin compartir i perquè la concentració fa que es pugui atendre la població amb menys professionals.

La voluntat del departament és tenir un servei de les 8 del matí a les 8 del vespre, de dilluns a divendres, i fer les atencions d'urgència del cap de setmana allà on la ciutat tingui establertes les urgència de primària i a nivell hospitalari. També han indicat que les circumstàncies de la pandèmia i el tancament de la zona de la Conca d'Òdena van conduir a una solució provisional, que s'ha vist que podria ser definitiva. I, a més a més, la concentració d'efectius és un model que es va imposant al departament. Les mateixes fonts han indicat que tot i que es tracti de la instal·lació d'uns mòduls prefabricats, aquests tenen millors prestacions que, per exemple, els que es van posar pel atendre el covid.

Coincidint amb aquest anunci, ahir el PSC va defensar una proposta al Parlament en el sentit de traslladar les urgència pediàtriques al CAP Urbà o de l'Estació, com n'hi diuen el socialistes.