Igualada surt al carrer per veure uns participats tres tombs, malgrat el fred

Més de 50 carruatges i 180 animals han desfilat aquest diumenge en la benedicció i els tres girs de la popular festa

Participants en els tres tombs d'Igualada

Participants en els tres tombs d'Igualada / Miti Vendrell

Miti Vendrell

Més de 50 carruatges i 180 animals han desfilat aquest diumenge durant la celebració dels Tres Tombs d’Igualada, un dels més antics de Catalunya i, també, dels que té més participació. Tot i les baixes temperatures, centenars de persones s’han apropat fins a la rambla Sant Isidre per viure la festa. Una festa que l’Antic Gremi de Traginers organitza des de fa 201 anys i s’ha convertit en una festa molt arrelada i popular a la ciutat.

El pes de la tradició i la vitalitat de la festa li ha valgut rebre diversos reconeixements, entre els quals la Creu de Sant Jordi per a l'entitat. L’acte central de les festes organitzades per l’Antic Gremi de Traginers, s’ha celebrat en total normalitat, després de dos anys amb mesures per la pandèmia. Una cinquantena llarga de carruatges han desfilat des de la plaça Castells i han fet el recorregut habitual pels carrers de la ciutat.

A les 12h del migdia s’ha iniciat el primer tomb. L’encarregat d’encapçalar la comitiva ha estat el Fanal, l’element simbòlic que il·lumina el camí. Aquest anava seguit de ‘La Farola’, la Guàrdia muntada dels Mossos d’Esquadra, i la carrossa de Sant Antoni Abad, seguida de les banderes gremials i la pubilla, acompanyada de les seves dames d’honor, seguits dels carros, carruatges i animals participants. En aquesta 201a edició d’Els Tres Tombs els banderers han estat Ramon Solà i Borràs, portador de la bandera petita i Antonio Costa i Díaz, portador de la bandera gran. Pel que fa a la pubilla, aquest honor ha correspost enguany a Francina Solé i Marimon, acompanyada de les seves dames d’honor Àngels Solé i Marimon, i Lujan Rodríguez i Aguza.

Enguany, l’entitat ha recuperat un dels carros clàssics i n’hi ha hagut dos de nous: el de canyes i el de bidons d’oli. Durant el recorregut hi ha hagut alguns moments en què s’han hagut d’aturar alguns carruatges pel benestar dels animals. Des de l’Antic Gremi de Traginers insisteixen en aquest benestar animal. De fet, la Federació Catalana dels Tres Tombs compta amb un protocol per tenir cura del bestiar durant la festa dels Tres Tombs, del qual va entrar en vigor una nova versió aquest 1 de gener de 2023. Aquest protocol regula i harmonitza, l’organització, la logística i el benestar animal dels èquids.

Montserrat Argelich és la presidenta del gremi des del 2016, quan es va convertir en la primera presidenta dona de la història de l'entitat. Des de llavors, l'associació, formada per uns 300 socis, continua fent possible el certamen, que ara és del tot paritari. Montserrat, qui aquest dissabte va ser la pregonera dels Tres Tombs de Barcelona, en el seu 198è aniversari, assegura que aquesta festa “és una de les tres més importants de la ciutat i un símbol del seu passat”.

Les festes gremials ja van arrancar el passat divendres 13 de gener amb el repic de campanes i el llançament dels morterets. Enguany, les festes se celebraren en un format habitual, ja que l’any passat la programació va estar farcida d’un seguit d’actes extraordinaris, en motiu del bicentenari. El dilluns 23 de gener, se celebrarà la missa en sufragi pels socis traspassats a càrrec de mossèn Josep Massana. Aquesta tindrà lloc a partir de dos quarts de vuit del vespre a l’església de la Soledat.

Els actes de les festes gremials dels traginers s’allarguen fins al mes de juny

La Festa de l’Antic Gremi de Traginers també ha organitzat diferents propostes que se celebraran en els propers mesos. D’una banda, des del 13 de gener i fins al dia 30, els comerços locals que vulguin participar poden presentar les seves propostes a l’11è Concurs d’aparadors. El veredicte s’emetrà el proper divendres 27 de gener. L’entitat també ha organitzat un concert a càrrec d’Igualada Gospel Choir, que tindrà lloc el dissabte 28 de gener a dos quarts de set de la tarda al Teatre Municipal l’Ateneu.

Del 22 de març al 6 d’abril estarà oberta l’exposició del 18è concurs de dibuix infantil “Surt a veure els Tres Tombs”, als baixos de la Biblioteca Central d’Igualada. El dissabte 25 de març es farà entrega de premis als guanyadors o guanyadores. El divendres 14 d’abril s’inaugurarà l’exposició del 43è Concurs Fotogràfic “Típics Tres Tombs”, que fins al 30 d’abril, es podrà veure a l’Arxiu Comarcal de l’Anoia. El diumenge 28 de maig, es farà el dinar de germanor a la Tossa de Montbui i la primera quinzena de juny s’ha organitzat una excursió gremial.