La construcció de la biblioteca de Calaf comença el mes de maig amb l'enderroc de l'antiga caserna de la Guàrdia civil

El nou espai, quee serà de planta baixa, també acollirà l'arxiu i està pensat amb criteris de sostenibilitat i estalvi energètic

Presentació del projecte de la nova biblioteca i arxiu a Calaf

Presentació del projecte de la nova biblioteca i arxiu a Calaf / Al Calaf

Redacció

Les obres per construir la nova biblioteca i arxiu de Calaf començaran el mes de maig. La primera fase contempla l'enderroc de l'antic edifici de la Guàrdia Civil. S'haurà de fer una reurbanització de la zona per construir un edifici que es preveu que sigui de planta baixa, lluminós i amb conceptes que ajudin a fer-lo sostenible. L'edifici de la nova biblioteca estarà situat a una parcel·la de 1.680,54 m², al carrer Sallavinera entre els carrers Francesc Casajoana i Antoni Martí Morera. A més, l'equipament cultural acollirà l'arxiu municipal per tal de poder assumir el creixement de la documentació en els pròxims anys. Divendres passat, l'Espai Social i Cultural Carmen Arrojo Maroto va acollir la presentació de la futura biblioteca municipal de Calaf.  A la xerrada hi van participar, l'alcalde, Jordi Badia, l'equip redactor del projecte Casadevall&Sayeras arquitectes i tècnics del Servei d'Equipaments i Espai públic de la Diputació de Barcelona. 

Els responsables del projecte van exposar l'especial cura que han tingut en el disseny dels espais exteriors que envolten la biblioteca i l’arxiu municipal, oferint el màxim de superfícies permeables amb plantacions de nou arbrat i plantes, per arribar a tenir "un espai inclusiu per a les persones i per a la biodiversitat i reduint l'efecte d'illa de calor". 

D'altra banda, l'edifici i l’espai interior es caracteritzen per ser únicament d'una planta baixa amb un petit volum a planta primera on hi haurà el pati d'instal·lacions. La planta s'organitzarà amb un esquema molt clar amb una seqüència de murs paral·lels d'obra vista situats en el sentit llarg de la parcel·la. Els murs, units per voltes de curvatura suau, permetran donar alçada i crear una atmosfera agradable a l'espai i també, donar una gran flexibilitat d’usos distribucions per garantir la no-obsolescència.

Enderroc de la caserna i tancament de la zona d'obres

Durant el mes de maig, està previst començar la primera fase de l’obra, que consistirà en l’enderroc de la caserna i el tancament de la parcel·la. A partir d’aleshores, ja es podrà continuar amb els treballs de la segona fase que consistiran ja, en l’edificació de l’equipament i la urbanització dels carrers.

El cost de la primera i segona fase de l’obra és de 2.803.016,85 euros. Uns 70.000 euros es destinaran a l’enderroc i la construcció de la tanca, uns 2.300.000 euros serà el cost de la construcció de la biblioteca i 411.000 euros seran en concepte d’urbanització.

L’Ajuntament de Calaf disposa de diferents subvencions per valor de poc més d’1 milió d’euros per començar les obres. La resta, es cobrirà a través de futures subvencions que es preveu demanar i una part, es calcula poder-la assumir amb fons propis.

Un equipament el màxim de sostenible

Es tracta d’un edifici de consum energètic gairebé nul. Utilitzarà energies renovables com la geotèrmia i plaques solars fotovoltaiques i un sistema de climatització centralitzada. A més, farà servir la tecnologia LED i làmpades de doble òptica per a la il·luminació. Pel que fa al consum d’aigua, també està previst incloure mesures d’estalvi com el doble botó al WC, airejadors de cabal per a les aixetes i vàlvules de control de pressió.

Finalment, el mateix disseny de l’edifici, li permetrà tenir el que els tècnics defineixen com a "estratègia passiva pel que fa al consum energètic", ja que utilitzarà un aïllament tèrmic total, protecció solar mitjançant porxos i pèrgoles de fusta, ventilació creuada natural, coberta vegetal, ús de paviments exteriors permeables per al retorn de l’aigua i il·luminació natural a totes les dependències amb grans obertures.