Calonge de Segarra culmina la segona fase de la museïtzació de la Mina Vicenta

Els visitants podran endinsar-se en el món de la mineria de final del segle XIX i principi del XX

La segona fase de la museïtzació ha inclòs la instal·lació de plafons explicatius

La segona fase de la museïtzació ha inclòs la instal·lació de plafons explicatius / Ajuntament Calonge

Redacció

El municipi de Calonge de Segarra, amb una llarga història de la mineria del carbó, ha finalitzat la segona fase de la museïtzació de la Mina Vicenta. D’aquesta manera, els visitants podran endinsar-se en el món de la mineria de final del segle XIX i principi del XX. Les visites guiades programades de forma estable i concertades començaran a principi de maig.

Amb l’objectiu de crear una visita més immersiva, la segona fase de la museïtzació de la Mina Vicenta ha inclòs la sonorització dels treballs de l’interior de la mina, la il·luminació amb plaques solars, la instal·lació de plafons explicatius i la recreació de perfils de personatges miners a l’interior de la instal·lació. El consistori preveu iniciar a principi de maig les visites guiades de forma estable i concertades a l’interior de la mina.

L’any 2019, l’Ajuntament de Calonge de Segarra va localitzar i obrir la Mina Vicenta per tal de donar el tret de sortida al projecte de recuperació del patrimoni miner de la conca minera de l’Alta Segarra. En la primera fase de museïtzació del recinte es va instal·lar un plafó explicatiu i es va recrear, per mitjà de figures a mida natural tallades en acer, la fotografia conservada de la mina datada de 1910 on es veu una mula, guiada per un miner, tibant una vagoneta sortint de la Mina Vicenta. També es va reconstruir la via fèrria per on circulaven les vagonetes cap a l’interior de l’explotació minera i es va instal·lar una porta de ferro a l’entrada de la mina que permetia, des de l’exterior, veure una bona part de la galeria.

Centre d’interpretació de la mineria

D’altra banda, l’Ajuntament de Calonge de Segarra va presentar a les esmenes dels pressupostos generals de l’Estat, per mitjà del PDeCAT, un projecte per a la creació d’un centre d’interpretació de la conca minera de l’Alta Segarra, que s’ubicaria a la parcel·la de davant del consistori. Aquest projecte s’ha inclòs en els pressupostos generals de l’Estat, amb una subvenció de 34.000 euros que cobreix una part del cost del projecte.

L'alcalde de Calonge mostra la maqueta del futur centre al diputat del Congrés Genís Boadella

L'alcalde de Calonge mostra la maqueta del futur centre al diputat del Congrés Genís Boadella / Ajuntament Calonge

Recentment, el diputat del Congrés Genís Boadella s’ha reunit amb l’alcalde de Calonge de Segarra i l’equip de govern municipal i ha pogut veure de primera mà les intervencions realitzades a la Mina Vicenta i la maqueta del futur projecte d’interpretació de la mineria, que està exposada a l’entrada de les oficines de l’Ajuntament perquè tothom la pugui veure.

Llarga història minera

Calonge de Segarra és un municipi amb una llarga història de la mineria del carbó, iniciada a mitjans del segle XIX la qual va finalitzar a final del XX. Aquesta activitat minera es va desenvolupar al llarg de tota la conca minera de l’Alta Segarra en unes 200 concessions mineres repartides per aquest territori, de les quals a Calonge de Segarra n’hi havia 85.