Castells suma i segueix amb majoria i escombra Vergés a les urnes d’Igualada

Junts per Igualada ha tornat a guanyar les eleccions a la capital de l'Anoia, enduent-se 10 regidors, un més que en les eleccions de 2019 | Regió7 utilitza en els gràfics la denominació oficial del ministeri (AM-ERC; CM-Junts; PSOE, AMUNT-CUP, ARA-Impulsem; FNC; i Vox)

Redacció

L’alcalde Marc Castells s’ensumava la victòria. «Les coses ens poden anar bé», augurava en vigílies electorals, i demanava un darrer esforç: «Necessitem que ens vagin molt bé». Els igualadins li ho han concedit. Junts per Igualada -amb pacte amb JxCat-, no només aconsegueix esquivar el desgast de dotze anys de mandat i les velles tensions postconvergents, també incrementa la seva força a Igualada, on suma un altre regidor -de nou a deu-, recuperant així el que va perdre l’any 2019. Es queda, això sí, a un de la majoria absoluta. L’ampliació del Parc Central, nau insígnia del seu mandat, amb el controvertit ‘biollac’ -omplert amb aigua freàtica en temps de sequera-, tampoc sembla haver desgastat les aspiracions del veterà alcalde, ans més aviat el contrari.

 Si res no se li torça, ara tindrà quatre anys per completar el projecte, a banda i banda de les actuals instal·lacions. Sigui com vulgui, els seus rivals, Igualada Som-hi, ERC i la CUP sumen majoria absoluta. 

La seva rival en teoria més forta, Alba Vergés (ERC), ha patit un sever correctiu, descendint de cinc a tres els regidors del grup municipal republicà. Les enquestes vaticinaven l’ensopegada, però la republicana va lluitar fins al final amb l’objectiu de desmentir-les. La política, exconsellera de Salut en temps de covid i actual vicepresidenta del Parlament i temporalment presidenta en funcions de la cambra catalana, era la gran aposta d’Esquerra per trencar l’hegemonia de Junts a la capital de l’Anoia. Un revulsiu que no ha funcionat. Als republicans els cal ara analitzar la derrota i avaluar els danys

El candidat socialista d’Igualada Som-hi, Jordi Cuadras, esperava la seva oportunitat per avançar ERC i situar-se com a alternativa a Castells, com així ha estat. Cuadras ha sumat un regidor als quatre que ja va obtenir en les eleccions del 2019. Així, els seus acords puntuals amb el govern de Castells, excusats en termes de governabilitat, no li han passat factura; tampoc, o no d’una manera clara, l’excisió amb En Comú Podem, socis fins ara, que han volgut concórrer en solitari en aquesta cita electoral, i sense èxit.

Per la seva banda, la CUP, que estrenava candidat, Pau Ortínez, també ha donat la sorpresa de la nit, sumant un nou regidor als dos que ja tenia, empatant d’aquesta manera, en nombre de regidors, amb el grup municipal republicà. 

Finalment, ni el PP, que es presentava amb el veterà polític, Joan Agramunt, ni Valents, amb la fins ara regidora de Ciutadans, Carmen Manchón, ni la candidatura de Vox han aconseguit representació a l’Ajuntament d’Igualada. Qui ha estat més a prop d’aconseguir-ho ha estat el candidat de l’extremadreta, el metge Daniel Carmona.

Tot i la contundent victòria de Castells, aquest s’ha quedat a un sol regidor de la majoria absoluta. Només si els tres grups de l’oposició es posen d’acord, podrien fer-lo fora de l’alcaldia i presentar una alternativa. Però, perquè això tiri endavant, han de pactar socialistes amb republicans i cupaires, una coalició que no sembla fàcil. 

Castells, desborda d’alegria

«Em desborda l’alegria després d’un mandat molt complicat», assenyalava Marc Castells en el moment d’adreçar-se a la seva gent reunida al local de Junts. Recordava que no és fàcil er alcalde d’Igualada per quarta vegada consecutiva, donant per fer que la victòria tant clar li dona tota l’autoritat per governar encara que no hagi guanyat la majoria absoluta. Va destacar que «governarem amb el 41% de suport», i va anunciar que ho farà «des d’un esforç de gestió i amb un bon govern». Durant la campanya havia insistit en la voluntat de fer d’Igualada una ciutat amb qualitat de via i anit va insistir: «volem fer d’Igualada la millor ciutat per viure-hi».