Fundat l’any 1973 per Pere Via i Quico Castells, l’esbart Dansot ràpidament es va convertir en un emblema cultural del municipi de Capellades. Aquest mes han celebrat el seu cinquantè aniversari i ho han fet, emocionats, amb tot un seguit d’activitats. Un dels moments més destacats ha estat l'esperat intercanvi amb el grup de dansa Merak de Pazardjik, provinent de Bulgària, que va tenir lloc a principis de mes. Els búlgars van fer una estada de cinc dies i van allotjar-se a les llars dels membres de l’Esbart Dansot.
L'intercanvi va començar amb una recepció institucional a l'Ajuntament de Capellades, on l'alcalde Salvador Vives va expressar la seva gratitud en nom de la ciutat per la perseverança, l'esforç i la dedicació que l'Esbart Dansot ha mostrat durant aquests 50 anys, mantenint viva la cultura popular a la localitat. Posteriorment, els membres d'ambdós grups es van dividir en diferents llars per gaudir de sortides culturals per conèixer Capellades i els seus voltants, combinant aquestes experiències amb actuacions a Vallbona d’Anoia i La Torre de Claramunt, seguides d'un animat dinar de germanor.
La presentació a Capellades va tenir lloc dissabte al Teatre La Lliga, on el públic es va congregar per gaudir de les actuacions de l'Esbart Dansot i del grup búlgar, que va presentar un estil artístic únic i diferent del català. La magnífica actuació de l'Esbart Dansot va estar acompanyada de la melòdica música de la Cobla Almogavarenca, que també va oferir una ballada de sardanes a la plaça Verdaguer el mateix dissabte al matí.
Els capelladins ja havien visitat Bulgària l'any 2019, però la pandèmia de la covid-19 va endarrerir la tornada del viatge, que finalment es va poder fer aquest primer cap de setmana de juliol. A més a més, també es va inaugurar una exposició que ha estat disponible al llarg del mes de juliol al Saló Rosa en els seus horaris d’obertura. Aquesta està formada per un recull de fotografies i memòries de l’esbart, però també dels diferents cartells realitzats sempre per artistes locals. Enguany l’encarregat de l’exposició ha estat Jordi López Alert. Al saló també s’hi poden trobar dos exemplars de la vestimenta tradicional de l’esbart.
Anna Maria Sabater Tomàs, actual directora de l’agrupació, mostra la seva preocupació vers el futur de l’esbart. «Costa molt que les noves generacions s’involucrin, molt, molt, molt. Formem part de l’agrupament d’Esbarts Dansaires de Barcelona, i avui dia el plantejament del problema és general. El que han fet a Barcelona, i ha funcionat molt bé, ha estat la unió de diferents grups. Un exemple és l’esbart Sant Jordi i l’esbart d’Horta, una setmana assagen a un local i la següent a l’altre». Aquest fet, assegura Sabater, també facilita el desenvolupament de les actuacions, ja que com més persones en formin part, més varietat de balls poden realitzar.
La directora reflexiona sobre el canvi de paradigma i considera que «actualment, la gent no es vol comprometre, anar a assajar cada setmana, trobar-se amb la colla... abans creava il·lusió, tot això ha canviat molt. És una època complicada. Pel que fa a la falta de nens i nenes, molts pares tampoc s’hi volen implicar gaire. La gràcia d’un esbart és poder assajar cada setmana, és una activitat física i no la pots fer només una vegada al mes».
Sabater afegeix que compten amb el suport de l’Ajuntament i de l’agrupació d’Esbarts Dansaires, però creu que els falta promoció. «El que jo trobo a faltar és l’interès de la gent del poble, molta gent no saben el que és un esbart ni el que és la dansa tradicional», afirma. En aquest sentit, la directora ha mantingut converses amb representants de l’Ajuntament sobre la possibilitat d’annexar l’esbart amb un altre de la comarca. El col·lectiu es mostra disposat a promoure aquesta iniciativa per tal d’incentivar la participació i així encoratjar la preservació de la cultura popular i el folklore català.
Tot i les dificultats presentades pel camí i un futur incert, l’agrupació capelladina encara el futur amb força i fa una crida a la participació amb esperança.
Els balls i la tradició a Capellades a través del pas dels anys
La tradició de l’esbart al municipi té els seus orígens a principis del segle XX. L’any 1906, Domènec Roig i Eugeni Fossalba van crear l’Esbart Infantil Catalanista, possiblement el primer a fundar-se a Capellades. Es desconeix l’any de dissolució d’aquest.
Anys més tard, el 1952 el mossèn Joan Jarque, aleshores vicari de la parròquia, amb la col·laboració d’Anton Font, que més endavant seria també fundador del conegut grup de mims Els Joglars, i en Jaume Sabater van fundar l’Esbart Abat Muntades que va tenir continuïtat fins a l’any 1958 malgrat els impediments del moment. Durant aquells anys van comptar amb la implicació de Joan Closa, dansaire de l’Esbart Verdaguer qui es va encarregar de la direcció coreogràfica. Més endavant va ser substituït per Joan Lorente.
L’Esbart Dansot dona el tret de sortida a finals del franquisme, l’any 1973 de la mà d’un grup d’antics dansaires de l’Esbart Abat Muntades. Les incompatibilitats i les obligacions familiars dels joves van resultar en la interrupció de la seva activitat, la qual no va reprendre fins a l’any 1989. Des de llavors i arran del seu 25è aniversari, l’esbart ha seguit endavant i actualment compta amb la participació de molta gent del poble tot i la manca de joves i infants.