L’advocat i escriptor Antoni Gelonch ha estat el protagonista de l’acte institucional de la Diada de Catalunya que es va fer dijous al vespre, a la Sala de Sessions de l’Ajuntament d’Igualada, i que va continuar a la plaça.

Gelonch ha pronunciat la conferència “L’hora greu i l’hora nova” on va parlar de la situació actual de Catalunya i de la necessitat de tornar als bàsics i agafar nou impuls. En la seva intervenció, l’escriptor i advocat va reflexionar sobre aspectes com ara la llibertat, la fraternitat, el progrés, la tolerància, la llibertat i la percepció del futur de la societat catalana.

Gelonch va fer la seva particular visió de la societat catalana actual que en aquests moments es troba davant un moment políticament incert, fixant la mirada a un futur desdibuixat i que ha de treballar per seguir mantenint els elements propis la llengua, la cultura i un país propi.

L’acte el va presidir l’alcalde de la ciutat, Marc Castells, i va comptar amb la presència de diversos regidors del consistori, diputats anoiencs i alcaldes i regidors de diferents municipis de la comarca de l’Anoia.

L’alcalde d’Igualada, Marc Castells, va tancar l’acte agraint les reflexions de Gelonch alhora que ha animat a tots els assistents al fet que “cal aspirar el millor per al nostre país, ja que això ens fa millors ciutadans”. Castells ha remarcat que cal “seguir lluitant per la llibertat, defensant la cultura i la llengua manifestant-nos de forma pacífica, lliure i cívica”.

 A la finalització de la conferència, els Miquelets van fer la rebuda oficial a les autoritats a la plaça de l’Ajuntament. Allà el conferenciant Antoni Gelonch va ser l’encarregat d’hissar la Senyera. Per tancar l’acte, el cor de noies Exaudio ha interpretat l’Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors, seguit d’un repertori de cançons populars catalanes.

Aquest diumenge, 10 de setembre, a les 11,30 h hi haurà la tradicional ballada de sardanes de la Diada de l’11 de setembre, amb la cobla Terres de Marca a la Plaça de Cal Font, organitzat per l’Agrupació Sardanista d'Igualada amb el suport de l’Ajuntament d’Igualada.

El mateix diumenge 10 de setembre, el Casal Popular d'Igualada, el Foment, organitza la Marxa de Torxes a 2/4 d’11 de la nit. El punt de sortida serà la plaça de l'Ajuntament, on es podran adquirir torxes per 2 euros.