El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha anunciat que el Govern estudia recórrer la tramitació de la línia elèctrica Grañén-Pierola, amb "accions legals i administratives" que no ha concretat. La Generalitat, que des d'ahir està escoltant queixes i peticions d'ajuts dels alcaldes afectats. Aquest dilluns va transcendir que la línia elèctrica de 400 kV Grañén-Pierola, que travessa tot Catalunya provinent de l'Aragó, tenia el vis-i-plau de la declaració ambiental del govern de l'Estat. El projecte, que ha obtingut la Declaració d’Impacte Ambiental (DIA) favorable per part del Ministeri de Transició Ecològica, té una longitud de 135 quilòmetres en territori català i afecta espais sensibles per a la biodiversitat, motiu pel qual "el Departament d’Acció Climàtica ja ha emès tres informes desfavorables sobre la infraestructura", segons fonts de govern català.

"És inconcebible que s’aprovi una línia que té informes sobre biodiversitat negatius", ha dit Mascort. Els informes elaborats per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural justifiquen la seva posició negativa en la insuficiència i manca d’informació del projecte (manca d’estudi d’altres opcions; manca de seguiment sobre espècies protegides; inadequació de l’escala per avaluar els impactes paisatgístics; deficiències en l’avaluació d’impactes acumulatius i sinèrgics), i recorden que la mateixa documentació de la companyia admet que la línia afectaria més de 13 km d’espais crítics per a l’àliga cuabarrada, impacte que no pot ser compensat.

Mascort ha lamentat la manca de lleialtat institucional del Ministeri cap a la Generalitat. El conseller també ha criticat la tramitació desordenada i caòtica que s’està fent per part del Ministeri, “que no està fent cas d’informes que en determinats projectes són preceptius i vinculats; informes desfavorables que no són tinguts en compte... Estan canviant les normes del joc sobre la tramitació d’aquestes línies, i el que queda clar és que no és per garantir que els projectes es facin bé”.

A més de la línia Grañén-Pierola, el Govern espanyol està tramitant el projecte de dues línies més de característiques similars: la de Valmuel-Begues/Garraf i Laluenga-Isona, sobre les quals l’Estat també ha de fer les corresponents Declaracions d’Impacte Ambientals (DIA), que estan condicionades al sentit de l’informe que emeti el Departament d’Acció Climàtica sobre l’efecte d’aquestes infraestructures sobre la biodiversitat.

Aquest tipus de projectes, “posen en risc la transició cap a un nou model energètic més just, sostenible i democràtic que viu Catalunya, perquè hipotequen grans extensions de territori per fer unes línies elèctriques que només beneficien a un privat i no responen al model d’integració territorial que el Govern espera per a les infraestructures energètiques del país”, ha conclòs el conseller. I els ajuntaments no volen sentir parlar de tenir aquestes línies aèries. En tot cas, plantegen que siguin soterrades.