«Volem la nul·litat del procés administratiu dels tres parcs solars, Aspillera (Bellprat), Matacán (Sant Martñi de Tous i Jorba) i Escribano (Òdena)». expliquen els responsables de l’entitat Preservem l’Anoia. Aquest posicionament els manté, però, distanciats dels ajuntaments afectats. Com a mínim de bona part de les administracions locals, perquè, de moment, no han tingut un posicionament tan rupturista. L’alcaldessa de Jorba, Pilar Queralt, és de les que s’ha mostrat predisposada a defensar els interessos dels seus ciutadans fins allà on calgui, i si és el cas, recorrent per la via judicial els acords del govern de la Generalitat, amb qui comparteix color polític.
Preservem l’Anoia està fent aquests dies un recompte dels recursos que han presentat els veïns a títol individual (l’entitat va orientar l’acció administrativa) i els que s’han presentat des dels municipis afectats. En un comunicat, l’entitat mediambientalista reclama que la resta d’ajuntaments, tots governats per grups d’ERC, facin el mateix pas que ha fet Jorba. «Esperem que el compromís assumit per l’alcaldessa de Jorba sigui imitada i igualada per la resta d’Ajuntaments i pel Consell comarcal», entitat que en aquests moments està presidida per Junts i que fins ara no s’ha pronunciat en aquest conflicte. El govern d’Òdena també ha presentat un contenció administratiu contra la Generalitat i es va comprometre a fer recurs d’alçada contra la llicència administrativa de la Generalitat.
L’entitat Preservem Anoia considera que les tres plantes que es volen construir a la Conca d’Òdena són un sol projecte, que es presenta en tres plecs separats, però que formen la mateixa unitat. Aquesta divisió del projecte respondria a la voluntat d’adequar la producció a la normativa de la Generalitat. Ja fa dies que els membres d’aquesta plataforma han indagat sobre les empreses que hi ha al darrere de cada projecte, i han arribat a la conclusió que és la mateixa, amb idèntica seu social, i noms diferents. Aquesta divisió ha fet que els veïns hagin hagut de presentar recurs per cada parc solar.
Ara els veïns han presentat un recurs d’alçada contra les llicències administratives. Saben que les possibilitats que prosperi són mínimes perquè fins ara, la Generalitat, si ha pogut no ha resolt les peticions veïnals i en un cas que és anterior ha deixat que el procés continués endavant. Es podria donar el cas que tot i que hi hagués un procediment obert, el govern català decidís continuar amb els projectes, i que els tribunals de justícia dictessin les seves resolucions amb les obres en marxa. Membres del grup Preservem l’Anoia han indicat que els advocats ja estan treballant per poder demanar paralitzacions temporals.
Avui, el grup de Preservem Anoia es reuneix per valorar les resolucions presentades, fixar estratègia i veure com afronten un altre dels problemes a la comarca, la línia de molt alta tensió que travessa la comarca d’oest a est.
La Generalitat ha publicat les aprovacions dels parcs a l’agost
El govern de la Generalitat ha atorgat el permís perquè la tramitació dels projectes avancessin el passat mes d’agost, una data poc propícia perquè els veïns de les zones afectades puguin estar informats. De fet, l’aprovació inicial ja s’havia presentat el 24 de desembre. En un dels parcs, la publicació al Diari Oficial de la Generalitat es va produir el 14 d’agost, però van publicar un dels parcs amb les dades d’un altre. Val a dir que els documents eren iguals, amb el canvi només del nom del parc. L’error, justament, va portar el govern ha fer una segona publciació, aquesta el dia 24 d’agost, el que ha permès als veïns tenir de coll fins al 24 de setembre per presentar el seu recurs.
El grup de Preservem Anoia no es lamenta només de les «inoportunes» dates de publicació de les resolucions administratives, sinó que del fet que la gran quantitat de parc solars i plantes de molins que s’estan aprovant a tot els país es faci sense tenir aprovat un pla, a nivell de país, de la possible ubicació de plantes fotovoltaiques i eòliques. Consideren que es traca d’un document imprescindible per poder dur a terme l’estesa de parcs i reclama que aquest document el faci la Generalitat treballant-lo amb el territori.
Preservem Anoia també lamenta que la Generalitat no respongui en un procés com el recurs d’alçada, que té uns costos mínims per als afectats, mentre que haver de recórrer a la justícia ordinària sí que tindrà costos elevats.