Igualada vol tenir en aquest mandat 2023-2027 tres ofertes formatives més de nivell universitari: Psicologia, Dret i Medicina. L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, fa anys que està insistint en la necessitat de fer d'Igualada una capital universitària i de la mà de la Universitat de Lleida (UdL) va incrementant l'oferta. La proposta no té data concreta, però Castells té el compromís del rectorat de la UdL que farà la petició a la Generalitat perquè autoritzi l'ampliació del nombre de places d'aquests graus, que ja imparteix a Lleida i que ara tindrien un desdoblament a Igualada, en una proposta similar al que ha passat amb els estudis d'infermeria, per exemple. Castells ha fet aquest matí de dimecres, una compareixença, acompanyat de tot el seu equip de govern.

A la Universitat de Lleida li correspon desenvolupar el seu projecte educatiu, tot i que, segons Castells, hi ha un total compromís en les converses que ha mantingut fins ara, mentre que a l'Ajuntament es compromet a tenir les infraestructures necessàries per fer possible l'arribada dels nous graus de la universitat. "No serà un procés ràpid, però és el compromís a què hem arribat amb la Universitat de Lleida", ha assegurat l'alcalde igualadí.

Castells ha assegurat, en una compareixença que ha dut a terme a la part posterior del nou edifici universitat del passeig Verdaguer (on s'hi impartiran els graus de ciències de la salut), que l'any 2025-2026 "es complirà el somni d'arribar als 1.000 alumnes universitaris. I que "a partir d'ara, l'objectiu és arribar als 1.500 el 2030". Igualada és una ciutat de 42.000 habitants -ha recordat Castells- i que tingui 1.500 universitaris és una gran sort". Aquest espai, amb l'entrada en servei ajornada en un parell d'ocasions per diferents problemes amb el subministrament de materials, és previst que s'inauguri el mes de febrer

En paral·lel a l'aprovació de l'ampliació d'estudis, hi haurà la inversió per construir les noves aules. Castells ha explicat que a la zona del Pla de la Massa del Campus universitari ja hi ha previst espai per poder créixer. Quedarà un passeig central i les noves aules es faran al davant de les actuals. Aquí hi haurien d'anar els estudis de Dret i Psicologia. De moment, els tècnics municipals tenen l'encàrrec de fer 4 aules amb capacitat per 50 estudiants cadascuna, al Pla de la Massa. I en els terrenys del Passeig Verdaguer també es preveu crear un segons edifici quan hi hagi la possibilitat de fer Medicina.

"És un projecte molt ambiciós. Volem que a Igualada s'hi visqui amb molt bona qualitat de vida i tenir Universitat està relacionat amb això". I en aquest sentit ha destacat que enguany, tots els primers cursos dels graus que s'ofereixen a Igualada han quedat plens amb alumnes que han triat els estudis de la capital de l'Anoia en primera opció. "Igualada és ja una ciutat que sona en l'àmbit universitari, amb un bon campus i una gran Universitat, potent, al seu davant", ha afegit.

Els estudis universitaris d'Igualada tenen ara matriculats uns 800 alumnes, dels quals 235 són de la comarca de l'Anoia. Castells destaca el que suposa tenir aquest capacitat d'acollida, i, també, que hi hagi dos centenars llargs d'anoiencs que no s'han de desplaçar "per poder tenir una oferta universitària pública", fet que diferencia la proposta d'Igualada de la de Vic i Manresa, vinculada a la UVIC Catalunya central, que és una universitat privada i, per tant, amb preus de matrícules que com a mínim dupliquen els d'Igualada.

Igualada, de moment, no es planteja crear una residència universitària, perquè segons l'alcalde, li cal tenir més estudiants perquè hi hagi empreses interessades en la inversió. De fet, la residència, inicialment s'havia dit que podria anar allà on ara es preveu per les aules de Medicina, per tant, quan es digui que es vol fer hauria de tenir una altra ubicació. I un altre dels compromisos de Castells és posar sobre la taula del departament de Territori la necessitat d'establir algun servei de bus que connecti Igualada i Lleida, per facilitar el trasllat d'estudiants.