Dissabte de lletres a Igualada, amb un dia d'activitats relacionades amb el món del llibre i l'edició. La jornada es va iniciar amb un contacontes per plorar de riure pels més petits a càrrec de Sandra Rossi. Paral·lelament, a la sala d’actes de la biblioteca, l’autor Jordi Pigem era el protagonista del club de la filosofia entorn el seu llibre "Tècnica i totalitarisme", amb la moderació del professor Rafa Carmona.

El mercat es va inaugurat a tres quarts de dotze amb l’assistència de membres del govern, encpçalats per l'alcalde, Marc Castells. En la seva intervenció va destacar la importància de la lectura i de l’organització d’esdeveniments com el mercat per promoure-la, especialment entre els infants i els joves. Seguidament, l’alcalde va introduir la conversa literària amb Iolanda Batallé, presentada per Maria Enrich. Abans, però, va honorar i agrir el llegat de la lingüista masquefina Carme Junyent, recentment traspassada.

El bibliobús

Montse Lobato, directora de la Biblioteca Central d’Igualada, va tenir paraules d'agraïment i va anunciar la incorporació del nou bibliobús promogut per la Diputació de Barcelona que permetrà apropar la cultura als pobles més petits de la comarca com, per exemple, Argençola, Montmaneu, Copons o Rubió. Lobato també va destacar la participació de les llibreries locals Llegim? i Aqualata, i d’entitats com Òmnium Cultural o Plataforma per la Llengua en els actes del mercat de lletres.

Enrich va descriure el mercat com "el Sant Jordi de la tardor", el qual ens serveix per omplir el rebost de les lectures de l’hivern. Batallé va presentar la seva última novel·la, "Massa deutes amb les flors", una història que l’acompanya des de fa gairebé tretze anys i que ha cuinat a foc lent, sense presses. Aquesta ha estat la primera novel·la que ha cultivat mentre convivia amb les persones que han inspirat la història.

Activitat per als més joves al mercat de lletres Maria Moix

Més endavant, Mila Cuadras, Gil Díez i Laia Solé van presentar "Un sac ple de mossegades", un conte infantil finançat dins el marc del projecte Impuls Jove de la Kaserna. Aquest es podrà trobar en ludoteques i biblioteques públiques de la zona.

La gelateria igualadina Donat va convidar els assistents a un got d’orxata refrescant mentre Ada Castells i Laia Aguilar conversaven sobre la maternitat dins el món literari, un leiv motiv de moltes novel·les actuals que desafien els rols tradicionals de les dones en el seu paper com a mares a través de la literatura.

La tarda va estar carregada d’actes. A les quatre White Pèrill (Marc Mateu) va ambientar la plaça Cal Font amb música electrònica, juntament amb fragments de recitals o entrevistes d’autors com Quim Monzó, Salvador Espriu, Josep Pla, Mercè Rodoreda o Montserrat Roig. En acabat, Pau Pinyó, amb la col·laboració d’Abacus Igualada, es va encarregar de l’hora del conte a la sala infantil de la biblioteca.

Un dels actes més destacats de la jornada va ser la taula rodona sobre la fugacitat de les novetats literàries, on hi van participar Andrea Rovira (Edicions Periscopi), Ignasi Farré (Aqualata), Magda Bartrolí (Biblioteca Central d’Igualada) i Sònia Díaz (@ressenyes.cat). Aquest diàleg el va moderar Berta Creus.

Com cada any, el col·lectiu Narranación va gravar el seu pòdcast en directe, aquest cop amb Inés MacPherson i Ramon Pardina com a convidats. Abans de finalitzar la jornada, Cristina Garcia Molina, guanyadora del premi Llibreter d’enguany amb "Els irredempts" va conversar amb la filòloga i periodista igualadina, Marina Llansana.

Per acabar, l’acte de cloenda del mercat va anae a càrrec de Narranación. Els col·laboradors del programa van conduir un acte ple de sorpreses, música en directe, literatura i humor.