El Rotary Club Igualada i Associacions Unesco portaran a Igualada Federico Mayor Zaragoza, exdirector de la UNESCO, Alberto Guerrero, president de la Federació Espanyola de Clubs i Associacions UNESCO, Raül Font-Quer, governador del Districte 2202 de Rotary i Òscar Camps, fundador i director d’Open Arms, per parlar del diàleg, l'acció per la tolerància i la comprensió intercultural i explicar-ho als joves de la ciutat. Seran a Igualada el 4 de novembre, en un debat obert que tindrà lloc al vespre i que serà moderat pel periodista igualadí, Joan Maria Morros, degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya i cap d'Informatius de Rac1. L’activitat és oberta a tots els joves d’entre 18 i 28 anys i es du a terme al Centre Cívic Nord.

Del 3 al 5 de novembre, el Rotary porta el congrés RYLA “La Ruta de la Pau” a Igualada. Un RYLA és una jornada organitzada per un club rotary dirigida a joves per a desenvolupar les seves habilitats de lideratge. En aquest cas, el RYLA està organitzat pel Rotary Club Igualada i l’Associació d’Igualada per a la Unesco.

El Centre Cívic Nord d’Igualada serà l’escenari que acollirà dos dies d’intensa activitat. El RYLA compta amb un panel ple de persones especialistes de prestigi internacional compromeses amb la pau i que desenvolupen tasques de mediació en la resolució de conflictes.

El congrés començarà el divendres a les quatre de la tarda amb una dinàmica de grups i tècniques de negociació a càrrec d’Elena Sabroso, Consultora Gestió de Persones i Tècniques de Negociació. Després serà el torn de Sabina Puig, Investigadora de l’Institut Català Internacional per a la Pau (ICIP) amb la ponència “Els drets humans com a eina de construcció de pau”. El dissabte el congrés començarà a dos quarts de deu del matí amb la xerrada “Camins per la Pau, des d’una perspectiva de la Societat Civil” a càrrec d’ Onno Seroo, director de Relacions Internacionals de la Fundació Blanquerna-Universitat Ramon Llull. Després hi haurà un coffe break i seguidament el representant del districte del Rotaract, Pau Boix explicarà l’activitat de l’entitat. Seguidament, serà el torn d’Albert Mora, director de UNICEF del Principat d’Andorra amb la ponència “Conflictes armats i infància: el cas d’Ucraïna”. Abans d’anar a dinar, Tijana Postic, Infermera d'origen bosnià i directora del servei d’infermeria del Hospital Universitari d’Igualada parlarà sobre “Quan la vida que coneixes, s'acaba”.

A dos quarts de quatre seguirà el congrés amb la ponència de Carlota Martí, cap de premsa de l’oficina de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona que tractarà sobre “Europa : Llarg camí cap a la Pau”. Finalment, i abans d’anar al sopar i escoltar el col·loqui de cloenda, Núria Masdeu, de l’Institute for Economic and Peace a El Caire (Egipte), parlarà sobre intermediació en conflictes i beques Pro-Pau.

Sembrada de llavors

L’endemà, diumenge, s’ha organitzat una simbòlica sembrada de llavors al bosc rotary que hi ha al costat de l’estadi atlètic, la Plantada de l’Arbre de la Pau. La plantada d’arbres és una activitat molt arrelada en el món rotary i simbolitza la companyonia, l’amistat i el servei a la comunitat.

Amb aquest RYLA el Rotary Club Igualada se suma a la iniciativa de la Ruta de la Pau, liderada pel Principat d'Andorra i que s'inclou dins del marc d'estratègia de la UNESCO 2022-2029, amb la intenció de promoure les pràctiques eficaces per a dur a terme "un desenvolupament inclusiu mitjançant la promoció dels drets humans, la llibertat científica i la compressió intercultural, així com la lluita contra tota mena de discriminació i racisme", segons exposen fonts de l'organització.