Units per Cabrera-ERC, grup a l'oposició a l'Ajuntament, lamenta que el grup que va ser el més votat a les eleccions quedi en minoria a la junta de govern. "El cap de llista de Junts, l’alcalde Joan Díaz, ha retirat al seu equip de la junta de govern, quedant-se com a únic representant de JUNTS, i en minoria davant els 3 tinents d’alcaldia del PSC". L'Ajuntament de Cabrera d'Anoia, tal com va avançar Regió 7, va celebrar un ple dijous passat per donar a conèixer el nou govern que formen Junts i PSC. L'alcalde Joan Diaz va explicar al mateix ple que davant la greu situació econòmica i amb problemes al davant com la crisi de l'aigua, l'Ajuntament no podia estar governat només per tres regidors (des de les eleccions fins ara han portat les regnes els tres únics regidors de Junts, que no havien pogut formalitzar cap pacte.

Des del punt de vista d'Units, Junts queda al capdavant de les regidories d’Hisenda i la d’Esports i Festes, i aquest grup recorda que Cabrera té els comptes municipals intervinguts per la situació de dèficit que acumula. Per Units, la responsabilitat d'aquesta situació és el grup socialista, que hauria generat els problemes econòmics quan va ser al govern, en l'etapa anterior a Junts. Per Units, Junts "ha tirat la tovallola cedint tota la governança, la gestió de l’ajuntament i les principals regidories al PSC".

A part del raonament polític, els republicans considera "injustificat" que "per compensar econòmicament la sortida de la junta de govern dels 2 regidors de Junts el nou equip de govern hagi creat comissions de treball remunerades que permetrà als regidors seguir cobrant indemnitzacions per assistència. El canvi de govern, passar de 3 a 6 regidors, suposa un increment del preu del cartipàs d'un 65%.

En el primer cartipàs s’havia establert un topall de 49.200 euros per any de despesa del govern, mentre que l’actual cartipàs, aprovat després del nou pacte, suposa al voltant dels 81.000 euros per any.

En aquest sentit, Units-ERC relaciona aquest increment de costos amb la pujada dels impostos i taxes per al 2024 (un 14% l'IBI i un 18,80 % les escombraries a les cases i un 85% les parcel·les sense edificar).

Per aquesta situació que descriuen els representants republicans, veïns del municipi han iniciat un moviment de queixes diàries davant de l'Ajuntament. Al mateix temps, José Nieto, el portaveu d’Units, assegura que “s’avaluaran les vies legals que permetin rectificar aquesta pujada de les taxes excessiva”.

Cabrera d’Anoia és un municipi singular donat que està compost per tres nuclis completament diferenciats i força separats entre ells, que alhora compta amb masies disseminades per tot el seu territori. Això dificulta entre altres coses l’abastament d’aigua, com és sabut per la majoria d’anoiencs, donades les restriccions d’aigua de xarxa que han afectat els veïns de Cabrera durant els últims mesos.

Units-ERC assegura que haurien estat disposats a donar suport a un govern de Junts si hi hagués hagut un compromís de transparència. En canvi, veuen amb estranyesa com el que fins fa pocs eren grans enemics polítics (Junts i PSC han mantingut dures pugnes, fins i tot judicials, en els darrers anys, amb sentència d'inhabilitació contra l'exalcalde de Junts) acabin formalitzat un govern entre les dues formacions.