L'Audiència condemna a 35 anys de presó l'acusat de la brutal violació d'Igualada

El tribunal reconeix l'agreujant de discriminació per raó de gènere en el delicte d'assassinat en grau de temptativa i en el delicte d'agressió sexual

La sentència desestima les al·legacions de la defensa que demanaven un atenuant de la pena per alteració psíquica per consum d'alcohol

Brian Raimundo, al judici per la violació d'Igualada

Brian Raimundo, al judici per la violació d'Igualada / Agències

Laura Serrat

Laura Serrat

L’Audiència de Barcelona ha condemnat a 35 anys de presó el jove que va violar brutalment i va intentar matar una menor a Igualada la nit de la Castanyada del 2021, quan tornava a casa després d’assistir a una festa en una discoteca. La sentència dictada li imposa una pena de 20 anys de presó menys un dia per un delicte d'assassinat en grau de temptativa i 15 anys per un delicte d'agressió sexual. A més, se li aplica l'agreujant de discriminació per raó de gènere en tots dos delictes. La fiscalia demanava 45 anys de presó per al jove, que tenia 21 anys en el moment dels fets. Està en presó provisional des que va ser detingut l’abril del 2022. La sentència fixa, a més, una indemnització a la víctima de 332.727,65 euros.

El tribunal de la secció 10a de l'Audiència de Barcelona considera provat que Brian Raimundo Céspedes, nascut a Bolívia, major d'edat, en situació irregular a Espanya, va seguir la víctima, aleshores menor d'edat, quan aquesta abandonava sola la discoteca Epic d'Igualada, on aquella nit havia sortit amb les amigues. En arribar a l'altura d'un carreró solitari i escassament il·luminat, "la va atacar per sorpresa amb un objecte contundent, amb el qual la va colpejar diverses vegades al cap, sabent que hi havia una alta probabilitat de posar fi a la seva vida", recull la sentència.

A conseqüència dels cops, "la víctima es va desplomar a terra" i l'acusat la va arrossegar fins al carreró perquè ningú els pogués veure. Una vegada allà, "aprofitant el seu estat de semiconsciència i amb el propòsit d'incrementar el seu dolor", la va colpejar en diverses parts del cos per, després, "amb absolut menyspreu a la seva lliure determinació sexual", segons recull la sentència, violar-la amb elements corporals "com ara el puny o objectes contundents i punxeguts" durant aproximadament uns 20 minuts.

Després de la "brutal agressió", la sentència relata que la va deixar tirada a terra, en un estat seminconsicent i dessagnant-se, malgrat ser conscient que "les baixes temperatures i la falta d'assistència mèdica immediata per tractar l'hemorràgia i les greus lesions que li havia infligit posarien fi a la seva vida". La víctima va ser localitzada per un camioner que, en veure-la, la va tapar amb una jaqueta abans de trucar els serveis d'emergències. Quan van arribar els sanitaris, va ser traslladada d'urgència a l'Hospital de Sant Joan de Déu de Barcelona amb un traumatisme cranioencefàlic i greus lesions. Els metges van haver d'operar-la diverses vegades.

"L'acusat va actuar amb un evident dol de matar"

Per al tribunal, queda acreditada la comissió d'una agressió sexual i també d'un delicte d'assassinat en grau de temptativa pel fet que "la víctima va ser agredida violentament des del primer moment". La sala considera que "no hi ha dubte de la perillositat dels mitjans utilitzats i que eren susceptibles de produir la mort de la víctima". Per consegüent, la resolució del tribunal és que el processat "va actuar amb un evident dol de matar, al marge dels propòsits de satisfacció sexual o d'atemptar contra la llibertat sexual de la víctima".

Existeix, a més, afirma el tribunal, un plus agreujant en la conducta del processat, més enllà de la perillositat dels instruments utilitzats i de la zona anatòmica a la qual es va dirigir el cop, "i és el seu comportament posterior a la brutal agressió, ja que durant els vint minuts que va durar la seva tortura a la menor, la va acompanyar de cops aprofitant el seu estat de semiconsciència i, conscient que encara era viva, la va abandonar al lloc dels fets, un espai solitari amb escasses possibilitats de ser auxiliada per a terceres persones".

"Va actuar amb despreci envers la seva condició de dona"

En definitiva, destaca el tribunal, "es reprodueix un patró de conducta violenta, vexatòria i humiliant de l'acusat cap a les dones". En el present cas, explica la resolució, aquesta voluntat d'humiliació i dominació "es va posar de manifest no sols en colpejar repetides vegades a la víctima, sinó desplegant una violència desmesurada amb aquelles parts del seu cos més representatives de la sexualitat femenina". Les dues magistrades i el magistrat ponent afirmen que "aquest sotmetiment només pot obeir a la seva condició de dona que el processat va menysprear palesament".

Segons recull el tribunal, les al·legacions de la defensa no poden prosperar "perquè ni la condició d'alcohòlic crònic ni la hipotètica circumstància que l'acusat hagués estat bevent aquella nit" li restaria responsabilitat sobre els fets. D'altra banda, respecte a l'al·legació de l'alteració psíquica, el tribunal considera que no hi ha cap prova que aquest consum d'alcohol, "que més aviat sembla un consum de cap de setmana i d'oci", hagi afectat les seves capacitats cognitives.

La pena de presó imposada haurà de ser complerta íntegrament a Espanya i serà substituïda per l'expulsió del penat si, amb anterioritat al seu total compliment, accedeix al tercer grau o se li concedeix la llibertat condicional, amb prohibició de retorn a Espanya en un termini de 10 anys a comptar des que sigui efectivament expulsat.