El 2018 ha dibuixat el marc urbanístic del futur de la mineria al Bages, amb el creixement de Súria i el tancament d'aquí a un any i mig de l'explotació de Sallent. El setembre se n'aprovava definitivament el Pla Director, un document que fixa les directrius generals de com s'ha de desenvolupar aquest futur, sobretot a partir del pla Phoenix.

Com a trets principals, el que preveu aquest PDU és que la producció de sal vacuum a Súria es concentrarà en la seva totalitat dins les instal·lacions que Iberpotash té actualment en aquest municipi, on ja s'ha construït i hi ha en funcionament la primera de les plantes de fabricació.

És a dir, la segona de les plantes que l'empresa tiri endavant s'alçarà a l'interior del recinte miner, i no al polígon de la Pobla Sud, com deia el document inicial, aprovat l'octubre del 2016. En aquella aprovació inicial de fa dos anys el PDU arribava a preveure espais urbanístics per a un total de quatre plantes de sal vacuum. A banda de la ja construïda a les instal- lacions de Súria, en preveia dues al polígon de la Pobla Sud i una quarta, si calia, a Callús. Amb el document ara aprovat i els nous càlculs de producció que s'han fet en aquest temps, la producció de sal vacuum queda fixada en les dues plantes previstes a l'interior del recinte miner, més una tercera (també en aquestes instal·lacions) de trituració, com la que es va posar en marxa a Sallent.

Inicialment, el PDU apostava per instal·lar la segona planta al sector de la Pobla Sud de Súria, situat al sud de la C-55 i a tocar del terme municipal de Callús, amb una superfície de gairebé 166.000 m2. No obstant això, l'empresa va justificar la possibilitat de construir-la a tocar de les actuals instal·lacions, i així reduir el consum de nou sòl i compartir processos. L'àmbit ja té tots els serveis urbanístics bàsics i, per tant, no calen obres de connexió externes. Atès que es planteja com una ampliació de l'àrea ja ocupada, es beneficiarà dels accessos viaris i ferroviaris existents. Part d'aquest nou sector, que ara acull un aparcament de camions, es destinarà a equipaments i espais lliures.

En paral·lel a l'aprovació definitiva del PDU, la comissió també va donar llum verd a una ampliació del runam de Súria (Fusteret), que disposarà de 15,16 hectàrees més annexes al dipòsit actual. Aquesta ampliació permetria a l'empresa fer créixer el runam gairebé el 50% més que l'espai que ocupa ara. Actualment el Fusteret abasta una superfície de 33 hectàrees. Tanmateix, ICL Iberia ha reiterat diverses vegades que l'objectiu és que al llarg del 2022 es produeixi potassa sense abocar ja als runams.