La voluntat dels municipis segarrencs de Torà i Biosca de passar a formar part de la comarca del Solsonès ve d'uns quants anys enrere però aquest 2019 ha fet un pas important per poder arribar a assolir-ho, en portar-ho al Parlament de Catalunya.

Els alcaldes de Torà, Magí Coscollola, i Biosca, Josep Puig, van comparèixer el 3 d'octubre davant la Comissió d'Afers Institucionals per explicar la seva voluntat de canviar de comarca i les raons per les quals ho consideren convenient. Les formacions polítiques del Parlament es van mostrar obertes a treballar per aconseguir-ho mitjançant la creació d'una eina legislativa que ho faci possible, ja que ara mateix legalment no es pot dur a terme aquest canvi.

El procés va començar el 2010 quan es va aprovar la Llei de Vegueries, que establia que en un període transitori de 4 anys els municipis haurien d'utilitzar els serveis de la seva vegueria. Així, Biosca i Torà, que formen part de la vegueria de Lleida, deixarien de rebre els serveis que ofereix la vegueria de la Catalunya Central, on es troba el Solsonès i que és d'on reben els serveis de salut, educació, aigua i judicials.

Malgrat que la llei mai s'ha acabat de posar en marxa del tot, en qualsevol moment els dos municipis podrien perdre l'opció de gaudir d'aquests serveis. És per això que des del 2010 els municipis treballen per passar a formar part del Solsonès i, per tant, de la vegueria de la Catalunya Central.

A més, els batlles asseguren que adherint-se al Solsonès podran accedir als ajuts que tenen els municipis que es troben en comarques de muntanya, entre les quals no es troba la Segarra. Coscollola va afegir que la semblança geogràfica i econòmica que tenen amb els municipis del Solsonès és una altra raó per fer el canvi comarcal.

Bernat Solé, diputat d'ERC i alcalde d'Agramunt, es va mostrar favorable a tirar endavant una «eina legislativa» que pugui fer possible el canvi comarcal. Per JxCat, el diputat i alcalde de Mollerussa, Marc Solsona, va mostrar la seva disposició a «acompa-nyar» els alcaldes a trobar un «espai legislatiu» per permetre efectuar el canvi de comarca.

El diputat de Cs Dimas Gragera va afirmar que el seu grup no bloquejarà els tràmits parlamentaris que s'hi duguin a terme però va voler comparar aquesta situació amb el procés independentista assegurant que en aquest cas «hi ha una majoria social indiscutible» que hi dona suport, a diferència de la situació catalana, «en què es parla de desobediència».