Per a l'Ajuntament de Moià, el 2019 ha estat l'any de tancar carpetes, passar pantalles o saltar capítols en matèria econòmica. I la gran metàfora és que una de les icones de l'enorme deute que ha encotillat el consistori en els últims anys, la societat municipal MoiàFutur, ha passat a formar part del Moià del passat. El consistori té el deute no pas liquidat, però sí amansit, i com definia el seu alcalde, Dionís Guiteras, enguany s'ha iniciat l'etapa postdeute, que ha permès passar de la pura (i condicionada) gestió a la de la planificació.

A final de maig, pocs abans de les eleccions municipals, es feia públic que l'Ajuntament de Moià passava a ser el nou propietari de l'aparcament subterrani a mig fer de sota el CAP i també de l'edifici d'habitatges de l'antiga caserna. Eren els dos actius que faltava liquidar de la societat municipal MoiàFutur, en concurs de creditors, i pels quals el consistori va presentar una oferta de compra a començament d'abril. L'administrador concursal va comunicar que aquesta era l'única oferta presentada, i per tant l'Ajuntament es va quedar els dos equipaments, i va posar fi així a gairebé una dècada de deutes acumulats per una societat en fallida que havia estat impossible de reflotar.

En el cas de l'aparcament, l'oferta presentada va ser de 195.000 euros sobre una taxació d'1.576.070 euros, mentre que la dels pisos de la caserna pujava a 100.125 euros sobre una taxació de 374.094 euros. Amb aquesta compra, l'Ajuntament recuperava dos actius que considerava importants per al municipi (i per un cost de 295.125 euros), i aconseguia evitar fer front als préstecs amb Caixa Catalunya, a banda dels interessos de demora i possibles responsabilitats que suposava el manteniment d'aquesta societat endeutada.

Els problemes de MoiàFutur arrencaven dels darrers anys de l'era de l'alcalde Josep Montràs, que va governar al poble entre el 1983 i el 2011. Va ser a través d'aquesta empresa municipal que es va construir el CAP amb un pàrquing subterrani de tres plantes i es volia promoure la conversió de l'antiga caserna de la Guàrdia Civil en habitatges. En tots dos casos els contractes inicials es van modificar poc temps després d'haver-ne fet l'adjudicació, per ampliar-ne el contingut (el pàrquing amb dues plantes més, i la caserna també amb un aparcament subterrani), la qual cosa n'augmentava el pressupost. Tot plegat va elevar el deute de MoiàFutur fins a 5.800.000 euros el 2011 per unes obres que van quedar a mig fer. Atesa la impossibilitat de fer front a aquest deute, la societat va presentar un concurs de creditors.

Va ser a final del 2018 quan el jutge va manar a l'administrador concursal la liquidació d'aquests actius, i va donar un termini de tres mesos per trobar compradors. L'Ajuntament de Moià, que es negava a perdre'ls, va presentar la seva oferta i va poder adquirir els béns.