La massificació viscuda en els anys anteriors i la situació sanitària derivada del covid-19 van forçar els alcaldes dels municipis, juntament amb els Consells Comarcals del voltant de la riera de Merlès, juntament amb els Consells Comarcals, a prohibir el bany durant els mesos de juliol i agost.

El conseller comarcal de Medi Ambient, Jesús Calderer, ho va justificar per la dificultat de «fer complir totes les mesures de seguretat en un espai tan gran i obert». De fet, a finals del mes de maig, els nou ajuntaments implicats ja van anunciar una inversió de 18.000 euros en la contractació d'un servei de vigilància rural que, finalment, es va encarregar de vetllar pel compliment de la prohibició de bany.

Al marge de l’objectiu de prevenir possibles contagis de coronavirus, Calderer va assenyalar que «aquesta mesura tan dràstica també pot anar molt bé per ajudar a reconduir la situació de la riera de cara als pròxims anys. Pot ser un punt i a part en tota la problemàtica de massificació de la riera», va assegurar. En aquest sentit, convé destacar el possible impacte que va tenir aquesta restricció en d’altres zones propenses a atraure molts banyistes durant l’època estival.

Un d’aquest indrets és la zona del pont medieval de Pedret. De fet, a finals de juliol, els ajuntaments de Berga i Cercs van prohibir-hi l’accés en vehicle motoritzat durant els caps de setmana per tal de minimitzar l’impacte negatiu en el medi ambient i evitar problemes de mobilitat en la zona i en el camí d’accés.