Després que fos l’aleshores conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, qui anunciés l’estiu del 2020 l’aturada del projecte de la incineradora de Cercs perquè els terrenys de l’antiga central no estaven ordenats urbanísticament, ara ha tornat a ser l’executiu català qui ha tombat, en principi de forma definitiva, el pla de l’empresa EmSpain Waste&Treatment amb l’impuls d’una moratòria sobre aquestes instal·lacions.

S’ha de destacar, però, que pocs dies abans que es fes oficial aquest anunci, l’Ajuntament de Cercs ja va posar una trava determinant al projecte: va denegar la proposta de Pla de Millora Urbana presentat pels promotors. De fet, amb aquest tràmit, l’empresa pretenia superar el filtre de la Generalitat amb el qual es va topar el 2020.

Ara bé, segons va assegurar un regidor de l’oposició del consistori en el ple on es va votar en contra del PMU, l’empresa podria tenir entre mans un altre projecte pels mateixos terrenys que generés més consens a la comarca i no es trobés amb els obstacles mediambientals.

D’altra banda, una altra qüestió que encara estar sense resoldre és si la zona de l’antiga central té emprius, és a dir, que són terrenys que pertanyen a tots els ciutadans de Cercs. Ho va assegurar la Plataforma Anti-Incineradora de Cercs i ara queda per saber el posicionament del consistori, que encara ho estaria estudiant.