01 de desembre de 2008
01.12.2008
integració

Els diputats de CiU 's'emparellen' amb immigrants per ensenyar-los català

01.12.2008 | 20:50

Els diputats de CiU al Parlament, encapçalats pel seu president, Artur Mas, s'han 'aparellat' amb immigrants de 15 països per ensenyar-los català, de manera que esperen donar exemple i afavorir la integració de ciutadans de l'estranger.

En un acte solemne al Parlament en què s'han congregat els diputats i les seves parelles lingüístiques, Mas ha animat els catalanoparlants a imitar els parlamentaris de CiU per facilitar la integració dels immigrants a través del coneixement de la llengua, "signe d'identitat cultural fonamental i de cohesió social".

Ha argumentat que Catalunya vol ser un "país acollidor, però també vol seguir existint en el futur", i això requereix d'un esforç dels nouvinguts i també dels catalans. "Perquè puguem continuar dient que som un sol país, un sol poble", ha afegit.

Mas ha remarcat que moltes persones que arriben a Catalunya faran d'ella "el seu país i el dels seus fills", per a la qual cosa és imprescindible que dominin l'idioma propi, el català. En aquest punt, ha recordat que l'Estatut estableix que les persones que resideixin a Catalunya tenen el dret de parlar el català, però també el deure de conèixer-lo. "Cal que al costat del marc legal hi hagi la voluntat dels catalans d'integrar" als immigrants, ha apuntat.

Les parelles lingüístiques dels diputats de CiU procedeixen de 15 països dels cinc continents; entre ells, el Senegal, el Pakistan, l'Argentina, l'Equador, el Marroc, Rússia, i la Xina.

Precisament, la parella lingüística de Mas, Lam, dirigeix un restaurant xinès a Barcelona i és portaveu de l'Associació de Xinesos de Catalunya. Quedarà amb Mas una vegada a la setmana durant una hora, i de moment estan programades deu sessions.

El company del portaveu de CiU al Parlament, Oriol Pujol, serà Omar Diatta, un estudiant de cinema senegalès que porta quatre anys a Catalunya i que ja ha tingut altres parelles lingüístiques amb anterioritat. La parella ja ha convingut que es reuniran divendres, i Pujol ja li ha anunciat que el pensa portar de visita al Museu d'Història de Catalunya.

La parella del portaveu adjunt al Parlament, Josep Maria Pelegrí, és una periodista llatinoamericana, i la del secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, una panamenya, Raquel Suira, de l'Associació Panamà-Catalunya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18