El senador de CiU Jordi Vilajoana ha declarat en la seva intervenció que els comptes no s'adeqüen a la crisi i incompleixen l'Estatut de Catalunya, aspecte que també ha ressaltat el senador republicà, Carles Bonet.

La solució que va proposar Vilajoana és fer una "llei paral·lela" als PGE amb mesures anticrisi, que ja va proposar el diputat de CiU Josep Antoni Duran. Això seria "millor i més segur", ha dit el senador de la federació nacionalista.

"NI UNA PESSETA"

Vilajoana ha destacat que aquest veto és la manera de CiU de fer "pressió" al Govern perquè resolgui el finançament autonòmic. La seva formació té una "necessitat imperiosa de resoldre aquest problema".

"L'Estatut marcava un nou sistema de finançament i es van marcar dates que no s'han complert i encara no s'ha arribat a cap acord", ha explicat. Per aquesta raó, a CiU li sembla "molt greu" que en aquests pressupostos no hi hagi "ni una pesseta per al finançament autonòmic".

ERC ACUSA CIU i PP

El senador d'ERC ha acusat CiU i el PP del sistema vigent de finançament al qual Vilajoana ha respost que aquesta formació ha de tenir clar que "els PGE són del PSOE no de CiU".

Ha afegit que és un veto que ofereix la possibilitat de "disculpar-se" pel finançament "injust" i ofereix al PSOE l'oportunitat de fer un "gir 'keynesià". I és que per a Bonet els PGE van ser planificats des de l'"optimisme" que el gener del 2008 encara "inundava" Espanya.