Demà es votaran en comissió les esmenes presentades pels grups a la llei d'acompanyament dels pressupostos, i llevat d'acord d'última hora, PSC i ERC preveuen deixar sola a ICV-EUiA, segons fonts dels tres grups consultades per Efe.

Ahir el president d'ICV, Joan Saura, ja va advertir que el grup d'ICV-EUiA presentaria una esmena en solitari si no hi havia acord amb els seus socis, una advertència que avui s'ha concretat.

El grup d'ICV-EUiA ha registrat aquest matí una esmena, a la qual ha tingut accés Efe, en què manté la seva proposta sobre les bosses de plàstic, encara que s'obre a negociar la seva aplicació.

"Com a mesura de prevenció de generació de residus (...) no es podran distribuir gratuïtament bosses de plàstic amb nanses d'un sol ús al consumidor final, i en cas que es distribueixin s'haurà de diferenciar el seu cost del preu de la resta de productes adquirits", diu el text.

Així mateix, afegeix: "Durant el primer semestre de 2009 es duran a terme els treballs per definir les condicions d'aplicació d'aquesta mesura, amb el diàleg i la implicació dels sectors afectats en l'àmbit de la indústria, el comerç i les entitats ambientalistes".

Per contra, PSC i ERC accepten l'objectiu genèric de "minimitzar l'impacte" sobre el medi ambient que genera la "proliferació d'aquestes borses", però són reticents a fixar un calendari i contraris a fixar per llei la seva obligatorietat.

Per això, en un redactat alternatiu que ICV no va acceptar, aquests grups proposaven crear una "comissió de treball formada per representants dels departaments de Medi Ambient i Innovació i Empresa, i dels diferents sectors comercials i industrials afectats per aquesta mesura" per estudiar com portar a la pràctica aquest objectiu.

En declaracions a Efe, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha donat per fet que aquest grup de treball es crearà en el si del Govern.

Simó ha remarcat que s'esgotaran els contactes amb ICV per intentar que demà els socis de Govern votin junts, i afegeix que, si no és possible, es buscarà un acord abans del ple que se celebrarà del 16 al 19 de desembre, en el qual es votaran les esmenes que quedin vives als pressupostos de la Generalitat.

Simó ha recordat que ERC recolza la campanya "Catalunya lliure de bosses", però ha opinat que ICV ha plantejat la seva proposta de forma "unilateral", pel que ha afegit: "Negociarem perquè una mesura unilateral pugui arribar a bon port, però si no pot arribar, no arribarà".

De la seva banda, fonts del PSC consultades per Efe han assegurat que demà està previst que el seu grup no doni suport l'esmena d'ICV a falta d'acord, encara que no descarten un pacte amb vista a l'últim ple de l'any.

Aquestes fonts consideren que ICV s'ha "precipitat" en plantejar aquesta mesura, han afegit que, encara que comparteixin el mateix objectiu que ICV, la proposta "s'ha d'acordar amb el sector comercial", i han reprotxat a ICV "afany de protagonisme" en aquest àmbit.

De la seva banda, la portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, ha dit a Efe que l'esmena registrada avui té "voluntat de consens", i ha confiat a aconseguir un acord amb la resta de grups de la majoria abans que l'esmena es voti en l'últim ple de l'any.

De la seva banda, la consellera de Justícia, Montserrat Tura, ha afirmat avui, després de la reunió del Consell de Govern, que el govern català no té "cap acord concret" sobre aquesta qüestió, i s'ha mostrat sorpresa per la rellevància que estan donant els mitjans a aquest debat.