En essència, aquest és l'acord al qual han arribat avui PSC, ERC i ICV-EUiA, que ha permès posar fi a la polèmica sobre si supermercats i comerços poden o no distribuir gratuïtament bosses de plàstic als seus clients, un cas que amenaçava trencar la unitat de vot dels grups de la majoria al Parlament.

Moments abans que es votés a la comissió d'Economia l'esmena d'ICV-EUiA a la llei d'acompanyament dels pressupostos per la qual no es podrien distribuir gratuïtament bosses de plàstic, aquests grups han arribat a una transacció que després ha estat avalada per 14 vots a favor i 9 abstencions (oposició).

L'acord assegura que durant el "primer semestre de 2009 es duran a terme els treballs per substituir la distribució gratuïta de bosses de plàstic amb nanses al consumidor final pel sistema més convenient que, més enllà dels acords voluntaris amb els distribuïdors, asseguri una reducció efectiva i sensible del nombre de borses distribuïdes".

Així mateix, l'esmena, que s'aprovarà en el ple que se celebra del 16 al 19 de desembre, estableix que el Govern crearà una "comissió de treball" que s'encarregarà de proposar-li, durant el primer semestre de 2009, mesures per aconseguir posar límit a la distribució gratuïta de bosses de plàstic.

La comissió estarà formada per "representants dels departaments de Medi Ambient i Habitatge, i d'Innovació, Universitats i Empresa, de les entitats ambientalistes, dels consumidors i dels diferents sectors comercials i industrials afectats per aquesta normativa".

En nom d'ICV-EUiA, la portaveu parlamentària, Dolors Camats, ha assegurat que el text aprovat "garanteix que aconseguirem abandonar l'ús gratuït de la bossa de plàstic" i ha negat que suposi un retrocés en els seus objectius inicials.

Ha afegit que la discrepància concreta en assumptes com aquest "no creen crisi del Govern", i ha negat "precipitació" en anunciar que es prohibirien les bosses de plàstic gratuïtes, un retret que li havien fet els seus socis de Govern.

De la seva banda, la portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha recordat que el seu partit no estava d'acord a prohibir d'entrada la distribució gratuïta de les bosses de plàstic, i s'ha felicitat per l'acord.

La portaveu adjunta del PSC al Parlament, Carme Figueras, ha opinat que ICV pretenia anar "més de pressa del que convé" en aquest assumpte, mentre que ara, amb consens, hi ha "més possibilitats d'èxit".

Per subratllar les contradiccions del govern català, el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha mostrat en la roda de premsa una pila de documents oficials que la Generalitat envia embolicats en plàstic.

La portaveu del PPC al Parlament, Carina Mejías, ha assegurat que si aquesta proposta "inoportuna i inadequada" hagués prosperat s'hauria incrementat el cost de la compra dels catalans, mentre que el president de Ciutadans, Albert Rivera, s'ha mostrat partidari d'incentivar en lloc de penalitzar.