04 de desembre de 2008
04.12.2008
segons els contractistes

Els projectes d'obra pública a Catalunya infravaloren la seguretat

04.12.2008 | 15:16

La Cambra Oficial de Contractistes d'Obres de Catalunya (CCOC) ha alertat avui que els projectes d'obra pública a Catalunya infravaloren la seguretat laboral, cosa que fa "ineficient" la prevenció de riscos quan es construeix l'obra.

Segons ha assenyalat la CCOC en un comunicat, la burocratització de la prevenció de riscos a Espanya "es fixa en l'existència o no de documents o el compliment de tràmits" però no atén la prevenció de riscos abans de començar la construcció de l'obra.

"Tothom comparteix que és intolerable obligar a treballar un operari a 30 metres d'altura sense protecció contra les caigudes. Però es tolera que es contracti la construcció d'una obra sense que el projecte incorpori les mesures de seguretat que han d'evitar els accidents que implica aquest i molts altres riscos", ha afegit la CCOC.

La Cambra de Contractistes, que engloba més de 160 constructores, ha elaborat un informe a partir de dades de 971 obres licitades entre gener del 2007 i novembre del 2008. L'estudi indica que "en el millor dels casos" es destina la meitat de la dotació econòmica recomanable en matèria de seguretat i salut laboral.

El resultat és, segons la CCOC, "un gran nombre d'estudis de seguretat d'un volum de pàgines exagerat, però d'un contingut prevencionista molt limitat". L'informe assenyala que en l'últim any en l'edificació el cost de les obres disminueix un 9,1% i el de la seguretat un 12,5%.

Les mateixes dades indiquen que la majoria de tècnics redactors de projectes i estudis de seguretat prioritzen la transcripció de les normes legals per eludir possibles responsabilitats en cas d'accident laboral, abans que analitzar els riscos específics de les obres per establir mesures correctores.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema