05 de desembre de 2008
05.12.2008
Governs locals

Els Consells Comarcals demanen que el nou model territorial elimini la confusió de competències amb les Diputacions

05.12.2008 | 18:34

El director general d'Administració Local, Carles Bassaganya, ha estat l'encarregat de clausurar la jornada sobre els governs locals i el nou model territorial a Catalunya que aquest divendres s'ha celebrat al Consell Comarcal de la Selva, a Santa Coloma de Farners. En la seva intervenció, Bassaganya ha remarcat que la futura Llei de governs locals obre 'una nova etapa' en l'estructura política i la rellevància dels Consells Comarcals. Per la seva banda, els representants dels Consells Comarcals gironins han demanat que el nou model territorial català, que es concretarà amb l'aparició de les set vegueries, s'encarregui d'eliminar aspectes com l'actual confusió de competències amb les Diputacions.

'El paper dels consells comarcals hauria de ser el mateix però el que sí s'hauria de resoldre són el problemes de duplicitat de competències amb les Diputacions', ha reconegut el president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria. 'Parlo per experiència pròpia perquè he estat als dos llocs i és una situació que esperem que amb l'arribada de les vegueries es pugui solucionar', ha continuat Fauria. 'I així marqui clarament quines són les competències de cadascú, quines són les responsabilitats, etcètera', ha assenyalat el president del Consell Comarcal de la Selva, que considera que amb l'aparició de les vegueries es reformularà el paper dels Consells Comarcals.

Per la seva banda, el president del Fòrum Comarcal de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Jordi Xargay, creu que la nova llei d'organització territorial ha de ser 'efectiva, eficaç i amb consonància amb el que demana el territori'. 'S'ha de buscar i trobar un nou rol per als Consells Comarcals, convençuts com estem de la seva singular importància per a Catalunya', ha reflexionat el director general d'Administració Local, que ha recordat les paraules del conseller de Governació, Jordi Ausàs, al Parlament. 'Va dir que els Consells Comarcals tenen una funció important i que s'hauria de notar en aquesta nova Llei de governs locals', ha apuntat Bassaganya.

'Aquest és el repte tant des del punt de vista competencial com econòmic', ha puntualitzat el director general d'Administració Local, que no ha volgut tancar les portes a reivindicacions de noves comarques com el Baix Montseny o redefinicions de vegueries com la de Catalunya Central, el Penedès o l'Alt Ter. 'Un dels encerts d'aquesta legislatura és haver-la començat sense mapes sobre la taula', ha comentat Bassaganya. 'És evident que el país té noves realitats comarcals i que la Llei de governs locals haurà de preveure com aquestes realitats s'acullen dins el nou mapa comarcal', ha reiterat el director general d'Administració Local.

'Així, la llei preveurà la forma en què s'han de constituir les vegueries i quin és el procediment. Després, perquè això sigui possible, dependrà de la voluntat ciutadana', ha insistit Bassaganya. 'Això sí, no podem crear nous mapes sense garantia d'una eficiència administrativa i una suficiència econòmica del territori', ha avisat. 'Aquest és un missatge claríssim, i més en la situació econòmica actual, que ha de ser assumit per la població', ha afirmat el director general d'Administració Local. 'El que no podem és anar duplicant i fent capes de nous nivells administratius, com si el territori català fos una ceba', ha finalitzat Bassaganya.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema